4-6 személyre:
- 1,5 kg fácánhús (mell és felsőcomb)
- 3 közepes vöröshagyma
- 15 dkg füstölt szalonna
- 300 g télire eltett házi lecsó
- őrölt fűszerpaprika
- őrölt bors
- őrölt kömény
- só
- kevés erős darált paprika (elhagyható)
- 65 dkg fehér csiperke gomba
- 150 g tejföl
- 2 púpozott ek. liszt
Elkészítés:
A fácánhúst alaposan megmossuk, leszárogatjuk. A fácánmelleket keresztben félbe vágjuk, a felsőcombot egészben hagyjuk.
A kockára vágott füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk. Kivesszük a zsiradékból a szalonnakockákat és félretesszük. A visszamaradó zsiradékban üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.
Az edényt lehúzzuk a tűről és a hagymát megszórjuk őrölt fűszerpaprikával. Kevés vizet adunk hozzá, elkeverjük, visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a házi lecsót és nagyobb lángon, időnként megkeverve elpároljuk belőle a folyadékot. Újból kevés vízzel öntjük fel és ismét elpároljuk a folyadékot.
Beletesszük fácánt. Az edényt fedővel fedjük és a legkisebb fokozatra mérsékeljük a lángot. A húst fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, kevés erős darált paprikával. Jól átkeverjük és mérsékelt lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a fácán majdnem teljesen megpuhul (kb. 1,5 óra). Ekkor hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, ismét fedővel fedjük az edényt és teljesen puhára főzzük a húst (kb. 0,5 óra).
Közben elkészítjük a habarást: a kis pohárnyi tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és elkeverjük egy evőkanál meleg pörköltszafttal. Csomómentesre keverjük, majd a folyamatot még egyszer megismételjük (hőkiegyenlítés).
(Fontos, hogy az étel és a habarás közel azonos hőmérsékletű legyen. Ha a hőkiegyenlítést nem végezzük el, a meleg ételbe zúdított hideg tejföl rögtön “kicsapódik” és az ételünkben millió tejfölpötty fog úszni, ami rém ronda látvány. Sajnos sok menzán találkozunk ilyesmivel…)
A meleg ételbe vékony sugárban öntjük a habarást az étel folyamatos keverése mellett, majd összeforraljuk és már tálalhatjuk is.
Nokedlivel az igazi, de köríthetjük párolt rizzsel vagy ízlés szerinti tésztával is.