Fácán bakonyi módra

Hozzávalók:

  • 2 egész fácán
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 paradicsom
  • 2 paprika
  • őrölt fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • 1 tk. erős darált paprika (elhagyható)
  • 80 dkg csiperke gomba
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 ek. liszt

Elkészítés:

A két fácánt feldaraboljuk, alaposan megmossuk, leszárogatjuk. 

A kockára vágott füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk. Kivesszük a zsiradékból a szalonnakockákat, félretesszük. A visszamaradó zsiradékban üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.

Az edényt lehúzzuk a tűről, és a hagymát megszórjuk őrölt fűszerpaprikával. Beletesszük a kis kockákra vágott paradicsomot, paprikát, kevés vizet öntünk rá és erősebb lángon (gyakran megkeverve) zsírjára pirítjuk. Ismét kevés folyadékot öntünk hozzá és újból zsírjára pirítjuk. 

Beletesszük a felaprított fácánt, kevés vizet adunk hozzá. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, esetleg kevés erős darált paprikával. Jól átkeverjük és mérsékelt lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a fácán teljesen megpuhul (kb. 2 óra). Amikor a fácán már puha, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, kevés vizet, ha szükséges és még kb. 15 percig főzzük. 

Közben elkészítjük a habarást: a kis pohárnyi tejfölt csomómentesre keverjük két evőkanál liszttel és felöntjük egy evőkanál meleg szafttal. Csomómentesre keverjük, majd a folyamatot még egyszer megismételjük (hőkiegyenlítés).

(Fontos, hogy az étel és a habarás közel azonos hőmérsékletű legyen. Ha a hőkiegyenlítést nem végezzük el, a meleg ételbe zúdított hideg tejföl rögtön “kicsapódik” és az ételünkben millió tejfölpötty fog úszni, ami rém ronda látvány. Sajnos sok menzán találkozunk ilyesmivel…) 

A meleg ételbe vékony sugárban öntjük a habarást, az étel folyamatos keverése mellett, majd összeforraljuk és már tálalhatjuk is.

Nokedlivel az igazi, de köríthetjük párolt rizzsel vagy ízlés szerinti tésztával is.