Erdélyi rakott káposzta

Hozzávalók: 

  • 80 dkg darált sertéshús
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 3 ek. sertészsír
  • 20 dkg rizs
  • őrölt pirospaprika
  • 4 dl tejföl
  • őrölt bors

Elkészítés: 

A zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott füstölt szalonnát. Kivesszük a szalonnakockákat, a visszamaradó zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra vöröshagymát. Az edényt lehúzzuk a tűzről, és a hagymát megszórjuk kevés őrölt pirospaprikával. Némi vizet öntünk rá, elkeverjük. 

Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és felkarikázott zöldpaprikát, néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Együtt pirítjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal.

Egy kevés zsiradékon megfuttatjuk a megmosott rizst, majd kétszeres mennyiségű víz hozzáadásával félpuhára főzzük. Összekeverjük a darált hússal.

Felkarikázzuk a kolbászt.

A káposztát egy másik edényben puhára főzzük, majd a levét leöntjük.

Egy tűzálló tál alját a pörköltlével meglocsoljuk, ráfektetjük a káposzta felét. Erre a rétegre tesszük a rizzsel elkevert darált hús. Tetejére kolbászkarikákat fektetünk. Befedjük a káposzta másik felével, majd meglocsoljuk kevés vízzel elkevert, enyhén sózott tejföllel. 

Alufóliával fedjük és előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük közepes lángon.