Erdélyi rakott káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 3 ek. sertészsír
  • 1 ek. olaj
  • 10 dkg rizs
  • őrölt pirospaprika
  • egy kevés szárított tárkonylevél
  • 3-4 dl tejföl
  • őrölt bors

Elkészítés: 

A zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott füstölt szalonnát, a finomra vágott fokhagymát és a kockázott vöröshagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott paradicsomot és zöldpaprikát, néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Együtt pirítjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával.

Egy ek. felhevített olajon megfuttatjuk a megmosott rizst, majd kevés víz hozzáadásával félpuhára főzzük. Felkarikázzuk a kolbászt.

A káposztát egy másik edényben puhára főzzük, majd a levét leöntjük.

Egy tűzálló tál alját a pörköltlével meglocsoljuk, ráfektetjük a káposzta harmadát, erre ráterítünk egy ujjnyi rétegben rizst, arra kolbászkarikákat helyezünk. Meghintjük sóval, borssal, és morzsolt tárkonylevéllel ízesített tejföllel meglocsoljuk. Addig rétegezzük a hozzávalókat, amíg el nem fogynak. Felülre káposzta kerüljön. Tetejét meglocsoljuk tejföllel. Alufóliával fedjük és előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük közepes lángon.