Erdélyi babos káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés gulyáshús kockázva
  • 0,5 kg savanyú káposzta aprítva
  • 15 dkg füstölt szalonna kockázva
  • 425 ml fehérbab / vörösbab konzerv
  • 2 nagy fej vöröshagyma kockázva
  • 2-3 fej fokhagyma 
  • 2-3 ek. zsír
  • 1 tk. őrölt fűszerpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 hegyes erős zöldpaprika
  • só 
  • bors
  • őrölt kömény
  • egy mokkáskanál szárított borsikafű
  • a tálaláshoz tejföl

Elkészítés:

A kockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd a szalonnakockákat kivesszük az edényből és félre tesszük. A szalonnazsíron üvegesre pirítjuk a vöröshagymát (ha kevés a szalonnazsír, pótoljuk a hiányzó mennyiséget lehetőleg zsírral és nem olajjal). 

Az edényt félrehúzzuk a tűzről és a hagymát megszórjuk az őrölt fűszerpaprikával. Jól elkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel, elkeverjük és visszatesszük a tűzre. Beletesszük a zúzott fokhagymát, majd a kockázott húst, jól átkeverjük és fedő alatt pároljuk.

Közben sózzuk, borsozzuk, ízesítjük őrölt köménnyel, borsikafűvel, hozzáadjuk az egész paradicsomot és zöldpaprikát. 10 percig magasabb lángon, fedő alatt főzzük, gyakran megkeverjük, majd hozzáadjuk az aprított savanyú káposztát (ha szükséges, mossuk ki a káposztát előbb. Én nem szoktam, a mi családunkban nem létezik olyan, hogy “túl savanyú”). 

Pótoljuk a vizet, ha szükséges. Fedő alatt mérsékeltebb lángon puhára főzzük a káposztás húst. Amikor a hús megpuhult, beleöntjük a babkonzervet és néhány percig még együtt főzzük.

Tálaláskor tehetünk rá tejfölt.