Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell filé
- zsiradék
- 1 kg darált sertéshús
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- aprított petrezselyem
- 1 közepes karfiol
- 25 dkg kelbimbó
Besamel:
- 13 dkg vaj
- 7 ek. liszt
- 7 dl tej
- só
- őrölt bors
- őrölt szerecsendió
- 30 dkg füstölt sajt
- 2 tojás
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira bontjuk és a kelbimbóval együtt bőséges mennyiségű, sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük, félre tesszük.
A csirkemellet alaposan megmossuk, leszárogatjuk, szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk és a csirkék mindkét oldalát fehéredésig sütjük.
A serpenyőbe ismét kevés zsiradékot teszünk és kissé átpirítjuk a sóval, őrölt borssal, apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és aprított petrezselyemmel alaposan elkevert darált húst.
Közben elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. Beleöntjük a felmelegített tejet, csomómentesre dolgozzuk. Levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a két tojást és a reszelt füstölt sajtot.
Egy magasabb falú tűzálló tálat zsiradékkal kikenünk. Aljára tesszük a csirkemellet, egyenletes vastagságban beborítjuk a darált hússal, kézzel kissé lenyomkodjuk. Tetején eloszlatjuk a brokkolit (ha túl nagyok, vágjuk félbe), és a karifolt, majd a sajtos besamellel meglocsoljuk.
Előmelegített sütőbe toljuk, alufólia nélkül, hogy inkább süljön, mint párolódjon. Kb. 50-60 percig sütjük, amíg a teteje kezd piros színt kapni.
Burgonyapürével tálaltam.
Kicsit időigényes, de nagyon finom fogás.