Dubarry extra

Hozzávalók: 

6 személyre:

  • 1 kg csirkemell filé 
  • zsiradék
  • 1 kg darált sertéshús 
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • aprított petrezselyem
  • 1 közepes karfiol
  • 25 dkg kelbimbó

Besamel:

  • 13 dkg vaj
  • 7 ek. liszt
  • 7 dl tej
  • só 
  • őrölt bors
  • őrölt szerecsendió
  • 30 dkg füstölt sajt
  • 2 tojás

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira bontjuk és a kelbimbóval együtt bőséges mennyiségű, sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük, félre tesszük.

A csirkemellet alaposan megmossuk, leszárogatjuk, szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. 

Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk és a csirkék mindkét oldalát fehéredésig sütjük.

A serpenyőbe ismét kevés zsiradékot teszünk és kissé átpirítjuk a sóval, őrölt borssal, apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és aprított petrezselyemmel alaposan elkevert darált húst. 

Közben elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. Beleöntjük a felmelegített tejet, csomómentesre dolgozzuk. Levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a két tojást és a reszelt füstölt sajtot. 

Egy magasabb falú tűzálló tálat zsiradékkal kikenünk. Aljára tesszük a csirkemellet, egyenletes vastagságban beborítjuk a darált hússal, kézzel kissé lenyomkodjuk. Tetején eloszlatjuk a brokkolit (ha túl nagyok, vágjuk félbe), és a karifolt, majd a sajtos besamellel meglocsoljuk.

Előmelegített sütőbe toljuk, alufólia nélkül, hogy inkább süljön, mint párolódjon. Kb. 50-60 percig sütjük, amíg a teteje kezd piros színt kapni.

Burgonyapürével tálaltam. 

Kicsit időigényes, de nagyon finom fogás.