Nagyobb adag (ha kevesebbet szeretnénk, csökkentsük felére a mennyiségeket.)
- 1 kg burgonya (tisztított mennyiség)
- 500 g liszt
- só
- 2 nagy fej vöröshagyma
- zsír
- tejföl
- ízlés szerint szalonna (bacon / kolozsvári, stb.)
Elkészítés:
A burgonyát kisebb kockákra vágjuk és annyi sós vízben, ami épp, hogy ellepi, feltesszük főni. Amikor puhára főtt, nem öntjük le róla a levet, hanem botmixerrel pürésítjük.
Az edény alatt egészen mérsékeljük a lángot, folyamatosan melegen tartva a burgonyát és a lisztet így adagoljuk hozzá apránként. Fakanállal nehezen keverhető tésztává dolgozzuk össze. (Ha túl lágy, híg, kis lisztet adjunk még hozzá.)
A felolvasztott zsírban üvegesre pirítjuk a hagymát,* majd olajos evőkanalakkal a burgonyás masszából a forró zsírba szaggatunk 5-6 nagyobb galuskát és pirosra sütjük.
Tejföllel (akár fokhagymás tejföllel) és zsírjára pirított szalonnakockákkal tálaljuk.
* Hasznos tippek:
- Egy adagnál több sütése esetén (4-5 darabnál több): Ha tényleg a galuskát, és nem csak a hagymát (!) akarjuk pirosra sütni, akkor előbb az üvegesre pirított hagymát szűrőlapáttal szedjük ki a zsiradékból, így elkerülhetjük, hogy a hagyma egészen fekete legyen, mire az összes galuska sütésével végzünk…
- Ha marad a burgonyás masszából, eltehetjük másnapra is, de akkor felhasználás előtt még újabb adag lisztet kell hozzá keverni.
- Ha kímélőbbet szeretnénk, süssük sütőben, nagyon kevés zsiradékkal (forró sütőben oldalanként kb. 10-10 percig). Így kevésbé szívják meg magukat zsírral. Azért is jobb így, mert a galuskák kívül jó kis ropogós kérget kapnak, belül pedig lágyak, puhák maradnak.
Az alábbi kép egy sütőben sült változatot mutat be. (A pirított hagyma külön készült, serpenyőben.)