Csülök pékné módra

Hozzávalók:

2 személyre:

  • 2 kisebb csülök (összesen kb. 1-1,2 kg)
  • 1 kg újburgonya
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 8 nagy gerezd fokhagyma
  • 6 babérlevél
  • 8-10 szem bors
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • zsiradék

Elkészítés:

A csülköt alaposan megmossuk, edénybe tesszük és bőséges vízzel felöntjük. A vízbe ételízesítőt, szemes borsot, babérlevelet és 4 gerezd, félbe vágott fokhagymát teszünk. Kb. 2 óra alatt puhára főzzük a csülköt (a keletkezett habot leszedjük), majd a csülköt kivesszük a főzővízből. A főzővizet félre tesszük, leszűrve jó alapja lehet egy zöldséglevesnek, májgombóc levesnek, stb., de készülő ételünket is locsolhatjuk vele. 

A kissé kihűlt csülköt kicsontozzuk.

Az újburgonyát alaposan megmossuk (nem kell meghámozni).

Egy tűzálló tálat kizsírozunk, a burgonyát nagyobb kockákra vágjuk és a tepsibe tesszük. Rátesszük a szintén nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, majd ráfektetjük a kicsontozott húst, melyet ételízesítővel, őrölt borssal szórunk meg és zúzott fokhagymával borítunk. 

Tetejére kevés olvasztott zsírt locsolunk, a krumpli alá öntünk 1 dl-t a csülök főzővizéből (tehetünk alá sört is). Az edényt alufóliával fedjük és előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Időnként megöntözzük egy kevéske főzőlével (vagy sörrel).

Levesszük a fóliát és még kb. 30 percig sütjük, amíg a hús szép piros színt kap.