2 személyre:
- 2 kisebb csülök (összesen kb. 1-1,2 kg)
- 1 kg újburgonya
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 8 nagy gerezd fokhagyma
- 6 babérlevél
- 8-10 szem bors
- ételízesítő
- őrölt bors
- zsiradék
Elkészítés:
A csülköt alaposan megmossuk, edénybe tesszük és bőséges vízzel felöntjük. A vízbe ételízesítőt, szemes borsot, babérlevelet és 4 gerezd, félbe vágott fokhagymát teszünk. Kb. 2 óra alatt puhára főzzük a csülköt (a keletkezett habot leszedjük), majd a csülköt kivesszük a főzővízből. A főzővizet félre tesszük, leszűrve jó alapja lehet egy zöldséglevesnek, májgombóc levesnek, stb., de készülő ételünket is locsolhatjuk vele.
A kissé kihűlt csülköt kicsontozzuk.
Az újburgonyát alaposan megmossuk (nem kell meghámozni).
Egy tűzálló tálat kizsírozunk, a burgonyát nagyobb kockákra vágjuk és a tepsibe tesszük. Rátesszük a szintén nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, majd ráfektetjük a kicsontozott húst, melyet ételízesítővel, őrölt borssal szórunk meg és zúzott fokhagymával borítunk.
Tetejére kevés olvasztott zsírt locsolunk, a krumpli alá öntünk 1 dl-t a csülök főzővizéből (tehetünk alá sört is). Az edényt alufóliával fedjük és előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Időnként megöntözzük egy kevéske főzőlével (vagy sörrel).
Levesszük a fóliát és még kb. 30 percig sütjük, amíg a hús szép piros színt kap.