Csirkepörkölt:
- 1 db egész csirke (kb. 2 kg)
- 3 db közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek. zsír
- őrölt pirospaprika
- őrölt kömény
- só
- 2 db egész paradicsom
- 2 db sárga (TV) paprika
- 1 ek. erős darált paprikakrém (elhagyható)
Galuska:
- 400 g liszt
- 4 db tojás
- 4,8 dl víz
- só
Elkészítés:
Csirkepörkölt:
A csirkét alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, feldaraboljuk.
A megolvasztott zsírra tesszük az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd üvegesre pirítjuk. Az edényt félrehúzzuk a tűzről, a hagymát megszórjuk őrölt pirospaprikával.
Beletesszük a kockákra vágott paradicsomot és a szintén felkockázott paprikát, majd lepirítjuk. Kevés folyadékkal öntjük fel, majd ismét lepirítjuk – ezzel a pörköltszaft szép sűrű lesz. (Lepirítás = amikor a folyadék elpárolog és csak a zsír marad vissza.)
Beletesszük a felaprított csirkét. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük, és hozzáadjuk az erős paprikakrémet is. Fedővel fedjük az edényt és lassú tűzön puhára főzzük a csirkét. Időközben a folyadékot, ha szükséges, apránként pótoljuk!
Galuskával tálaljuk. Kínálhatunk mellé még erős paprikát / tejfölt is.
Galuska:
A lisztet tálba tesszük, ráütjük a tojásokat. Hozzáöntjük a vizet és beletesszük a sót. Fakanállal elkeverjük, nem kell túlságosan kidolgozott masszát kapnunk (nem baj, ha csomós állagú).
Forrásban lévő, bő, sós vízbe szaggatjuk. Ha feljönnek a víz tetejére, szűrővel kiszedjük, folyó víz alatt átöblítjük, majd egy edénybe tesszük. Kevés olajat locsolhatunk a kiszaggatott galuskákra, így biztosan nem fognak összeragadni.