Bogdányi aprópecsenye

Hozzávalók:

6 személyre:

  • 3 dkg zsír
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg füstölt kolbász (csípős)
  • 5 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 kg sertéscomb
  • 250 g télire eltett lecsó
  • 1 kisebb egész fűszerpaprika (csípős)
  • só 
  • őrölt bors
  • 1 l étolaj
  • 1 kg burgonya

Elkészítés:

A húst alaposan megmossuk, leszárogatjuk, felszeleteljük, majd a szeleteket csíkokra metéljük. 

Egy nagy edényben felolvasztjuk a zsírt és üvegesre pirítjuk benne a kis kockákra vágott szalonnát. A szalonnát szűrőlapáttal kiszedjük, a visszamaradó zsiradékon, nagy lángon fehéredésig pirítjuk a sertéshúst.

Amikor a hús egy kis levet engedett, mérsékeljük a lángot és a húst sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Beletesszük a karikákra szelt kolbászt, a kisütött szalonnát, a megtisztított és szeletekre vágott gombát, majd kb. 10 percig pároljuk, időnként megkeverjük. 

Hozzáadjuk a lecsót és beletesszük az egészben hagyott erős fűszerpaprikát. Az edényt fedővel fedjük. Az aprópecsenyét időnként megkeverjük és mérsékelt lángon kb. 1-1,2 óra alatt készre főzzük.

Köretként kockára vágott, forró olajban kisütött burgonyát adunk hozzá.

 

Igazán finom fogás, érdemes minőségi szalonnával “alapozni”, mert az adja meg az igazi aromáját.