Bogdányi aprópecsenye

Hozzávalók:

6 személyre:

  • 3 dkg zsír
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg füstölt kolbász (csípős)
  • 5 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 kg sertéscomb
  • 250 g télire eltett lecsó
  • 1 kisebb egész fűszerpaprika (csípős)
  • só 
  • őrölt bors
  • 1 l étolaj
  • 1 kg burgonya

Elkészítés:

A húst alaposan megmossuk, leszárogatjuk, felszeleteljük, majd a szeleteket csíkokra metéljük. 

Egy nagy edényben felolvasztjuk a zsírt és üvegesre pirítjuk benne a kis kockákra vágott szalonnát. A szalonnát szűrőlapáttal kiszedjük, a visszamaradó zsiradékon, nagy lángon fehéredésig pirítjuk a sertéshúst.

Amikor a hús egy kis levet engedett, mérsékeljük a lángot és a húst sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Beletesszük a karikákra szelt kolbászt, a kisütött szalonnát, a megtisztított és szeletekre vágott gombát, majd kb. 10 percig pároljuk, időnként megkeverjük. 

Hozzáadjuk a lecsót és beletesszük az egészben hagyott erős fűszerpaprikát. Az edényt fedővel fedjük. Az aprópecsenyét időnként megkeverjük és mérsékelt lángon kb. 1-1,2 óra alatt készre főzzük.

Köretként kockára vágott, forró olajban kisütött burgonyát adunk hozzá.

 

Igazán finom fogás, érdemes minőségi szalonnával “alapozni”, mert az adja meg az igazi aromáját. Érdemes vadhúsból is kipróbálni, például vaddisznó- vagy őzcombból.