- 1 kg sertéscomb (vagy lapocka) csíkokra vágva
- 600 g tisztított, szeletelt champignon gomba
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna kockázva
- só
- bors
- őrölt kömény
- fűszerpaprika
- 2-3 ek. házi darált paprika
- 1 nagy érett paradicsom
- 1 erős zöldpaprika (elhagyható)
- 1 kisebb TV paprika
- 3 ek. 20%-os tejföl
- 3 púpozott ek. liszt
Elkészítés:
A kockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd a szalonnát kivesszük a főzőedényből. A szalonnazsíron üvegesre pirítjuk a kockázott vöröshagymát, majd megszórjuk fűszerpaprikával. Kevés vízzel felöntjük, teszünk bele darált paprikát. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, paprikát, majd zsírjára pirítjuk. Újból kevés vízzel öntjük fel és a folyamatot még egyszer megismételjük.
Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel ízesítjük és mérsékelt lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. Ha szükséges, kevés vizet is adunk még hozzá. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, beletesszük a gombát és a hús teljes puhulásáig főzzük.
Közben elkészítjük a habarást: 3 ek. lisztet 3 ek. tejföllel csomómentesre keverünk. Hozzáteszünk egy evőkanálnyi szaftot és ismét csomómentesre keverjük (kiegyenlítjük a hőt). Majd ezt még egyszer megismételjük egy újabb merőkanálnyi szafttal. Amikor az étel forr, folyamatos keverés mellett lassan csurgatva belekeverjük a habarást és jól összeforraljuk. Ha szükséges, a ragut még ízesítjük.
Megjegyzés: A hőkiegyenlítéssel végzett habarás módszerével elkerülhetjük, hogy millió tejfölpötty ússzon a szaftban, ami nem túl esztétikus látvány.
Köretként adhatunk hozzá galuskát, tésztát vagy rizst.