4 személyre:
- 1 kg csirkemáj
- 2 paradicsom
- 2 paprika
- 1 csípős zöldpaprika (el is hagyható)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg füstölt szalonna
- 30 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
- 140 g paradicsompüré
- só
- őrölt bors
- őrölt fűszerpaprika
- őrölt kömény
- majoránna
Elkészítés:
A szalonnát kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk. Kivesszük a szalonnakockákat az edényből, majd a visszamaradó zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát.
Az edényt lehúzzuk a tűzről, a hagymát őrölt fűszerpaprikával szórjuk meg, elkeverjük. Kevés vizet adunk hozzá, majd beletesszük a kockára vágott paradicsomot, paprikát, erős paprikát, zúzott fokhagymát. Nagyobb lángon, gyakran megkeverve zsírjára pirítjuk (elpároljuk a folyadékot).
Belekeverjük a paradicsompürét és ismét egy kevés vizet adunk hozzá. Néhány percig pároljuk, amíg a paprika és a paradicsom kissé összeesik.
Beletesszük a lehártyázott, alaposan megmosott, leszárogatott májat és annyi vizet öntünk hozzá, ami a májat kb. félig ellepi, majd mérsékelt lángon kb. 15 percig főzzük az ételt. Fűszerezzük őrölt borssal, őrölt köménnyel, majoránnával.
Amikor a máj megpuhult, hozzáadjuk a kiengedett zöldborsót, a szalonnakockákat és összeforraljuk. Csak utólag sózzuk, amikor az edényt már levettük a tűzről.
Akkor az igazán jó, ha bőséges, de sűrű a szaftja. Párolt rizzsel tálaljuk.