Bácskai csirkekmáj

Hozzávalók:

4 személyre:

  • 1 kg csirkemáj
  • 2 paradicsom
  • 2 paprika
  • 1 csípős zöldpaprika (el is hagyható)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 30 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
  • 140 g paradicsompüré
  • őrölt bors
  • őrölt fűszerpaprika
  • őrölt kömény
  • majoránna

Elkészítés:

A szalonnát kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk. Kivesszük a szalonnakockákat az edényből, majd a visszamaradó zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát.

Az edényt lehúzzuk a tűzről, a hagymát őrölt fűszerpaprikával szórjuk meg, elkeverjük. Kevés vizet adunk hozzá, majd beletesszük a kockára vágott paradicsomot, paprikát, erős paprikát, zúzott fokhagymát. Nagyobb lángon, gyakran megkeverve zsírjára pirítjuk (elpároljuk a folyadékot).

Belekeverjük a paradicsompürét és ismét egy kevés vizet adunk hozzá. Néhány percig pároljuk, amíg a paprika és a paradicsom kissé összeesik.

Beletesszük a lehártyázott, alaposan megmosott, leszárogatott májat és annyi vizet öntünk hozzá, ami a májat kb. félig ellepi, majd mérsékelt lángon kb. 15 percig főzzük az ételt. Fűszerezzük őrölt borssal, őrölt köménnyel, majoránnával.

Amikor a máj megpuhult, hozzáadjuk a kiengedett zöldborsót, a szalonnakockákat és összeforraljuk. Csak utólag sózzuk, amikor az edényt már levettük a tűzről. 

Akkor az igazán jó, ha bőséges, de sűrű a szaftja. Párolt rizzsel tálaljuk.