Aszalt barackos csirkemell

Aszalt barackos csirkemell

Hozzávalók: 

  • 6 db csirkemell filé
  • 150 g kuszkusz
  • 300 ml forró, szűrt csirkehúsleves
  • 25 g vaj
  • 4-5 szál újhagyma vékony karikákra vágva (zöld részével együtt)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 150 g aszalt sárgabarack apróra kockázva
  • 1 marék petrezselyem aprítva
  • 1 citrom leve
  • 1 tojás enyhén felverve
  • 16 szelet bacon
  • őrölt bors

Elkészítés:

Tegyük a kuszkuszt egy nagy hőálló tálba, öntsük rá az alaplevet, fedjük le és hagyjuk állni 5 percig, amíg felszívja a folyadékot.

A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben és pároljuk puhára benne az újhagymát, fokhagymát, majd tegyük félre.

Keverjük a kuszkuszhoz a párolt hagymát, az aprított sárgabarackot és az aprított petrezselymet. Sózzuk meg, facsarjuk rá a citromlevet, végül keverjük bele a felvert tojást. Tegyük félre hűlni.

A bacon szeleteket – egymást kissé fedve – tegyük egy alufóliára.

A csirkemelleket a legvastagabb részen vágjuk be, hajtsuk szét és folpack alatt húsklopfolóval vékonyítsuk el kissé (kb. 1-1,5 cm vékony legyen). Rendezzük el a csirkemell szeleteket a szalonnán úgy, hogy ne maradjanak ki fedetlen részek. 

A kuszkuszos tölteléket kanalazzuk egy csíkban a húsra a hosszabbik oldal mentén. A fólia segítségével göngyöljük fel jó szorosan a húst, a fólia végeit csavarjuk össze, hogy stabil legyen a csomag. Tegyük a hűtőbe két órára, maximum 1 napra sütés előtt.

Melegítsük elő a sütőt. A hústekercset úgy tegyük egy tepsibe, hogy az illesztett rész legyen alul. Magasabb lángon süssük 30 percig, majd mérsékelve a lángot még további 20-25 percig. Távolítsuk el az alufóliát. Kenjük be a roládot a maradék vajjal és süssük még kb. 20 percig, hogy szép színt kapjon.

Ha kihűlt a rolád, szépen szeletelhető. Jól illik hozzá a füstölt sajtos burgonyapüré vagy a burgonyaröszti is.

 

6 főre a hozzávalókból kétszeres mennyiséget alkalmaztam, így két nagy roládom lett. Figyeljünk arra, hogy ha kétszeres mennyiséget használunk a hozzávalókból, két külön tekercset készítsünk, ne egy nagyot, mert egy túlságosan hosszú lenne. Nekem nem volt akkora tepsim, amibe belefért volna 🙂 – így utólag kellett félbe vágnom, ilyenkor viszont fennáll annak a veszélye, hogy kidől a  töltelék…

  

Ha vendégeket várunk, előre el is készíthetjük a roládot (tegyük hűtőbe a sütésig) és a vendégek érkezésekor már csak sütni kell. Nagyon finom frissen, melegen is, de nekem még jobban ízlett másnap, hidegen.

Hidegtálak éke lehet, de kerülhet akár szendvicsbe is és piknikre is jó választás. 

error: Content is protected !!