Vakhal

Hozzávalók:

18 db-hoz:

  • 7,5 dl tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek. cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 10 ek. búzadara (gríz)
  • 2 nagy tojás
  • durva szemű zsemlemorzsa
  • zsír a sütéshez
  • porcukor, lekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

A tejet főzőedénybe öntjük, beletesszük a cukrot, vaníliás cukrot és a vaníliarúd kikapart magjait. A tejet felforraljuk. Mérsékeljük a lángot, beletesszük a grízt, a reszelt citromhéjat és gyakori keverés mellett jó sűrűre főzünk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Hideg vízbe mártott kanál segítségével (evőkanál nagyságú) galuskákat formázunk, amiket felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatunk és bő zsírban kisütünk. (Lehet olajban is, én szerettem volna kipróbálni a régi, autentikus változatot, ezért sütöttem zsírban.) 

Papírtörlővel fedett tálcára szedjük a galuskákat. Melegen tálaljuk, porcukorral meghintve, ízlés szerinti (házi) lekvárral körítve.

Egészen kiváló szilva- és sárgabarack lekvárral is.