Vakhal

Hozzávalók:

18 db-hoz:

  • 7,5 dl tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek. cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 10 ek. búzadara (gríz)
  • 2 nagy tojás
  • durva szemű zsemlemorzsa
  • zsír a sütéshez
  • porcukor, lekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

A tejet főzőedénybe öntjük, beletesszük a cukrot, vaníliás cukrot és a vaníliarúd kikapart magjait. A tejet felforraljuk. Mérsékeljük a lángot, beletesszük a grízt, a reszelt citromhéjat és gyakori keverés mellett jó sűrűre főzünk, majd hagyjuk langyosra hűlni. (Annyira sűrű legyen, hogy már-már alig lehessen megkeverni, de arra vigyázzunk, hogy ne égjen le, tehát folyamatosan kevergessük!)

Hideg vízbe mártott kanál segítségével (evőkanál nagyságú) galuskákat formázunk, amiket felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatunk és bő zsírban kisütünk. (Lehet olajban is, én szerettem volna kipróbálni a régi, autentikus változatot, ezért sütöttem zsírban.) 

Papírtörlővel fedett tálcára szedjük a galuskákat. Melegen tálaljuk, porcukorral meghintve, ízlés szerinti (házi) lekvárral körítve.

Egészen kiváló szilva- és sárgabarack lekvárral is.

 

Utóirat: Augusztus 20-ai céges bulin is kipróbáltam. A megadott hozzávalókból háromszoros mennyiséget használtam fel és így 68 db-ot tudtam készíteni. A gombócokat előző nap otthon formáztam meg, hűtőbe tettem, majd másnap a cégnél frissen sütöttem ki gázzsámoly fölé állított edényben. Az elkészült desszertet porcukorral szórtam meg és házi baracklekvárommal körítettem. Nagyon nagy sikere volt! 🙂