- 8 teljes kiőrlésű zsemle (sima is jó)
- 0,5 kg félzsíros tehéntúró
- 3 ek. cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- mazsola ízlés szerint
- 2 ek. tejföl
- kevés vaj
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A túrót áttörjük, összekeverjük 2 evőkanál cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, tejföllel és az előzőleg 15 percre vízbe áztatott, majd alaposan lecsepegtetett mazsolával.
A zsemlék tetejét levágjuk, a zsemlék belsejét kiszedegetjük és a túróhoz keverjük.
A tojásokat enyhén felverjük, édesítjük 1 evőkanál cukorral és hozzáöntjük a tejet, jól elkeverjük. Alaposan megforgatjuk benne a zsemléket, hogy kívül-belül érje a tejes keverék. Arra vigyázzunk, hogy a zsemlék ne ázzanak el túlságosan!
Előmelegítjük a sütőt. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral fedünk, a zsemléket rátesszük, megtöltjük a túrós töltelékkel, rátesszük a kalapkákat, amikre egy-egy kis kocka vajat helyezünk. Sütőbe toljuk és kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük.
Egyszerű, elronthatatlan retro desszert.