Túrós, narancsos stollen

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 6 tojás sárgája
  • 15 dkg túró
  • csipet
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg kandírozott narancshéj

Díszítéshez:

  • olvasztott vaj
  • porcukor

Elkészítés: 

A langyos tejhez adunk egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű, friss élesztőt és hagyjuk felfutni. 

Közben a puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és jól elkeverjük. Hozzáöntjük az élesztős tejet, beletesszük a túrót, továbbá a citromhéjjal, csipetnyi sóval elkevert lisztet. Beletesszük a kandírozott narancshéjat is. Sima tésztává dagasztjuk. Ha a tészta ragadós, kevés liszttel meghintjük a tál alját és úgy dagasztjuk tovább. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát átdolgozzuk, hengert formálunk belőle és beletesszük egy gyümölcskenyér szilikonformába. Letakarjuk és meleg helyen ismét kelesztjük 30 percig.

Közben begyújtjuk a sütőt és a 30 perc letelte után a 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük a stollent (kb. 45-50 perc). Ha a teteje túlságosan barnul, fedjük be alufóliával. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje.)

Amikor megsült, még melegen megkenjük olvasztott vajjal és több réteg porcukrot hintünk rá.