Túrógombóc

Hozzávalók: 

  • 40 dkg félzsíros tehéntúró
  • tojás
  • 2 púpozott ek. búzadara
  • 1 ek. liszt
  • 1 ek. porcukor + a tálaláshoz
  • csipetnyi só
  • 1 tk. reszelt citromhéj 
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dl tejföl

Elkészítés:

A tojásokat habosra keverjük. Beletesszük a sót, a reszelt citromhéjat és egy evőkanál porcukrot és addig keverjük, amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk az előzőekben villával gondosan áttört túrót, a búzadarát és a lisztet. Jól összekeverjük, fél órán át pihentetjük.

Nedves kézzel gombócokat formázunk, a gombócokat forró, enyhén sós vízben kifőzzük (kb. 15 perc alatt). 

A vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A főzővízből kivett, lecsepegtetett gombócokat a zsemlemorzsába forgatjuk.

A gombócokat porcukorral meghintve és kevés vízzel kissé fellazított, krémesre kevert – ízlés szerint édesített – tejföllel meglocsolva tálaljuk.