Túrógombóc
- 40 dkg félzsíros tehéntúró
- 2 tojás
- 2 púpozott ek. búzadara
- 1 ek. liszt
- 1 ek. porcukor + a tálaláshoz
- csipetnyi só
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 5 dkg vaj
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük. Beletesszük a sót, a reszelt citromhéjat és egy evőkanál porcukrot és addig keverjük, amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk az előzőekben villával gondosan áttört túrót, a búzadarát és a lisztet. Jól összekeverjük, fél órán át pihentetjük.
Nedves kézzel gombócokat formázunk, a gombócokat forró, enyhén sós vízben kifőzzük (kb. 15 perc alatt).
A vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A főzővízből kivett, lecsepegtetett gombócokat a zsemlemorzsába forgatjuk.
A gombócokat porcukorral meghintve és kevés vízzel kissé fellazított, krémesre kevert – ízlés szerint édesített – tejföllel meglocsolva tálaljuk.