Szilvás morzsasüti

Hozzávalók: 

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 90 dkg magozott szilva
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • vaj a tepsi kikenéséhez 

Használhatunk a szilva helyett epret / rebarbarát / cseresznyét / meggyet / sárgabarackot – vagy egymással harmonizáló gyümölcsöket akár vegyesen is (pl. eper-rebarbara, sárgabarack-őszibarack, stb.).

Elkészítés: 

A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrot, majd e két hozzávalót kézzel összekeverjük. Közepébe mélyedést készítve beleöntjük a félig olvasztott vajat, fakanállal jól összekeverjük, hogy morzsás állagú tésztát kapjunk.

Egy 20×30-as méretű tepsit kivajazunk, a tészta 2/3-át a tepsibe morzsoljuk (egyenletesen fedje a tepsi alját). Héjas felével lefelé a tésztarétegre halmozzuk a felezett szilvát, amit kb. egy teáskanál fahéjjal egyenletesen megszórunk. (Ha nagyon lédúsnak találjuk a gyümölcsöt, hintsük meg vékonyan zsemlemorzsával.) A gyümölcs tetejére szórjuk a tészta maradék 1/3-át. Nem kell, hogy mindenhol fedje.

Előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük.