Stollen

Hozzávalók:

1 db stollenhez:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg friss élesztő 
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg mazsola
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 7 dkg dió durvára vágva
  • 3 ml rum
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 0,5 tk. őrölt fahéj 
  • 0,5 kk. őrölt szegfűszeg
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 1 db nagyobb narancs reszelt héja

Díszítés:

  • olvasztott vaj
  • porcukor ízlés szerint

Sütéshez:

  • Szilikon gyümölcskenyér forma

Elkészítés:

A diót vágjuk durvára. A mazsolát meleg vízzel elkevert kevés rum keverékébe áztassuk be.

Tegyük tálba a porcukrot, az élesztőt és a langyos tejet, keverjük el, tegyük félre néhány percre, míg az élesztő felfut. A lisztet szitáljuk egy dagasztó tálba. Adjuk hozzá a csipetnyi sót, keverjük el.

A felfutott élesztőhöz adjuk a tojást, az olvasztott vajat, a fűszereket (szegfűszeg, fahéj), és a citrom, narancs reszelt héját. Keverjük el, öntsük a lisztre.

A tésztát alaposan gyúrjuk össze, majd tegyük bele a diót, a lecsöpögtetett mazsolát és a kandírozott narancshéjat. Gyúrjuk át ismét. Takarjuk le, meleg helyen kelesszük kb. 1,5 órán keresztül a duplájára.

A sütőt előmelegítjük 170 C-ra.

A tésztát kissé átgyúrjuk, henger alakúra formázzuk, olyan nagyságúra, mint amekkora szilikon formánk van. Letakarva hagyjuk még további 15 percig kelni a formában.

A stollent süssük készre 50-55 perc alatt. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje megsült-e. Ha gyorsan és a szükségesnél jobban barnulna a teteje, félidőben alufóliával fedjük a kalács tetejét.) Amikor a stollen megsült, még forrón megkenjük a tetejét olvasztott vajjal és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral hintjük meg.

Fóliába csomagolva sokáig eláll.