Spanyol fánk – churros

Hozzávalók:

4-6 személyre:

  • 5 dl víz
  • 25 dkg vaj
  • 1 csapott tk.
  • 30 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 l étolaj a sütéshez
  • + fahéjjal elkevert kristálycukor a szóráshoz

Elkészítés:

A churros (ejtsd: csurrosz) egy nevezetes spanyol fánk, sima és töltött változata is létezik. 

 

A vizet a vajjal, a sóval és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a lisztet és nagyon gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük, addig, amíg a massza egynemű lesz és elválik az edény falától.

Levesszük az edényt a tűzről, félre tesszük hűlni. Amikor langyosra hűlt, beledolgozzuk a tojásokat. 

Csillagcsöves habzsákba tesszük a masszát, majd jó felhevített olajba arasznyi csíkokat nyomunk és aranybarnára sütjük. 

(Minél vékonyabb a csillagcső, annál ropogósabb lesz a végeredmény. Nem célszerű túl nagy csövet használni, hogy a fánk belseje is kellőképp átsüljön. Sütés közben óvatosan húzzuk szét a fánkokat, mert “ragaszkodnak” egymáshoz.)

Papírtörlővel fedett tányérra szedjük, lecsepegtetjük, majd még melegen fahéjjal elkevert kristálycukorba forgatjuk. 

Gyors, finom, szinte elronthatatlan fánk. 

Jó tanács: csak akkor fogjunk hozzá, ha jó minőségű, vászon habzsákunk van. Az egyszer használatos nem lesz jó, mert szinte biztos, hogy ki fog repedni.

Vékonyabb csillagcsövet használva a fotón látható mennyiség kb. kétszerese lesz a megadott mennyiségek felhasználásával.