Sós rúd

Hozzávalók:

  • 65 dkg liszt
  • 25 dkg zsír
  • 2 tojás (egy a tésztába, egy a kenéshez)
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk. porcukor
  • 1 ek. tejföl
  • 2 csapott teáskanál só 
  • ízlés szerint: egész kömény / sajt / szezámmag

Elkészítés:

A meleg tejbe beletesszük a porcukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, elkeverjük és hagyjuk felfutni (kb. 10 perc). 

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjunk egy tojást, a sót, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt és a zsírt. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd letakarva 40 percet pihentetjük. 

A tésztát kb. 0,5 cm vastagságban kinyújtjuk, majd derelyevágóval egyforma darabokra szeljük. 

Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük a rudakat, felvert tojással megkenjük, majd köménymaggal megszórjuk. Előmelegített, de nem túl forró sütőben pirosra sütjük.