Rizsfelfújt

Hozzávalók:

  • 500 g rizs
  • 1 l tej
  • 250 ml főzőtejszín
  • egy vaníliarúd kikapart magjai / vagy 1 tk. vaníliaaroma
  • 200 + 60 g cukor
  • 50 g vaj + vaj a tepsi kikenéséhez
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg mazsola
  • 8 tojás
  • 1 csipetnyi

Elkészítés:

A folyóvíz alatt alaposan átöblített rizst edénybe tesszük, hozzáadjuk a tejet, a főzőtejszínt, 200 g cukrot, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót és a vaníliarúd kikapart. Gyakori keverés mellett addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. A megfőtt rizsbe beletesszük a vajat, elkeverjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. 

A kihűlt rizsbe tesszük a szétválasztott tojások sárgáját és hozzákeverjük a mazsolát is.

A tojásfehérjéket félkeményre verjük, majd adunk hozzá 60 g cukrot és addig folytatjuk a hab felverését, amíg az szép fényes, kemény nem lesz. Ekkor óvatosan a rizsbe forgatjuk, nagy, laza mozdulatokkal – hogy a hab ne törjön meg – egyneművé keverjük. 

Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben, közepes lángon nagyjából 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Langyosan tálaljuk, meghintjük porcukorral és málna- vagy eperszörppel meglocsolva tálaljuk. Díszíthetjük friss gyümölccsel is.