Rizs smarni
- 15 dkg rizs
- 4 tojás
- 5 dl tej
- 3 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
- rum
- 1 citrom reszelt héja
- vaj a sütéshez
- a tálaláshoz: porcukor, ízlés szerinti lekvár
Elkészítés:
A cukros, vaníliás cukros tejben puhára főzzük a rizst, majd félretesszük és fedő alatt hagyjuk kissé hűlni a saját gőzében.
Amikor langyosra hűlt, belekeverjük a négy tojás sárgáját, hozzáadjuk a rumba áztatott, majd lecsepegtetett mazsolát és a citrom reszelt héját. Jól elkeverjük.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a rizses masszához keverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
Egy magasabb falú serpenyőben vajat hevítünk, beleöntjük a rizs felét, közepes lángon néhány percig sütjük, majd villával darabokra tépkedjük, ropogós-pirosra pirítjuk.
Melegen, porcukorral meghintve, ízlés szerinti lekvárral tálaljuk.