Rizs smarni

Hozzávalók:

  • 15 dkg rizs
  • 4 tojás
  • 5 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • vaj a sütéshez
  • a tálaláshoz: porcukor, ízlés szerinti lekvár

Elkészítés:

A cukros, vaníliás cukros tejben puhára főzzük a rizst, majd félretesszük és fedő alatt hagyjuk kissé hűlni a saját gőzében.

Amikor langyosra hűlt, belekeverjük a négy tojás sárgáját, hozzáadjuk a rumba áztatott, majd lecsepegtetett mazsolát és a citrom reszelt héját. Jól elkeverjük.

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a rizses masszához keverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. 

Egy magasabb falú serpenyőben vajat hevítünk, beleöntjük a rizs felét, közepes lángon néhány percig sütjük, majd villával darabokra tépkedjük, ropogós-pirosra pirítjuk.

Melegen, porcukorral meghintve, ízlés szerinti lekvárral tálaljuk.