Rákóczi túrós kocka

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 15 dkg liszt
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • fél cs. sütőpor

Töltelék:

  • 25 dkg őszibarack befőtt
  • 4 dl őszibarack lé (rostos gyümölcslé)
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 5 dkg cukor

Krém:

  • 15 dkg félzsíros tehéntúró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 nagy ek. cukor
  • 4 dl nagyon hideg habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • a tálaláshoz: néhány ek. házi baracklekvár és néhány szeletke őszibarack

Elkészítés:

Kettéválasztjuk a tojások sárgáját, fehérjét. A fehérjéből és a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan hozzákeverjük a tojások sárgáját és óvatos, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a sütőporral elegyített lisztet. A tésztát sütőpapírral fedett tepsibe simítjuk (20×30 cm méretű) és előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e). 

Én a piskótákat mindig fakanál nyelével résnyire kitámasztott sütőajtónál sütöm, így a felesleges gőz távozik, a piskóta nem púposodik fel.

Amikor a piskóta megsült, hűlni tesszük félre, majd ketté vágjuk. 

A barackot kis kockákra szeljük. Főzőedénybe tesszük a cukorral és 3 dl baracklével, majd forralunk rajta egyet. A maradék 1 dl baracklevet csomómentesre keverjük a pudingporral, végül a kockázott barackhoz öntjük és besűrítjük néhány perc alatt. Még melegen a piskótára simítjuk és a tölteléket a másik piskótalappal befedjük.

A krémhez áttörjük a túrót, beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és jól elkeverjük.

A nagyon hideg habtejszínbe beletesszük a habfixálót és kemény habot verünk. A habhoz óvatosan hozzákeverjük a túrós masszát. Ebből egy keveset a piskóta tetejére teszünk és egyenletesen elsimítjuk. A többi krémet csillagcsöves habzsákba töltjük és berácsozzuk a piskóta tetejét. 

Néhány órára hűtőbe tesszük, alaposan lehűtjük. Amikor lehűlt, kockákra szeljük a süteményt.

Tálaláskor a rácsok közeibe baracklekvárt csorgatunk és vékonyra szelt őszibarackkal díszítjük.