Narancsos, kakaós kuglóf

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 2 db tojás
  • 175 ml tej
  • 175 ml víz
  • 3 púpozott ek. sötét, cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 csipetnyi
  • 13 dkg kandírozott narancshéj 
  • + olvasztott vaj a kuglóf forma kikenéséhez és kevés liszt a forma megszórásához
  • + a díszítéshez: olvasztott vaj, porcukor, egy narancs reszelt héja

Elkészítés:

A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és jól eldolgozzuk. Beleszitáljuk a kakaóport, jól kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a tejet és a vizet. 

Kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót. A lisztet a tojásos keverékhez adjuk és jól eldolgozzuk. Belekeverjük a kandírozott narancshéjat is. 

A kuglóf formát kivajazzuk és enyhén megszórjuk liszttel (kis szitával szépen egyenletesen, nem túl vastagon meg lehet szórni), majd a tésztát beleöntjük.

Előmelegített sütőben 60-70 perc alatt készre sütjük

(Kerüljük a túlságosan nagy hőt, nehogy a kuglóf felülete megégjen, inkább szépen lassan süssük. Ne nyitogassuk a sütőajtót legalább 20 percig!) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e.

A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, a formából könnyen kiborítható.

Olvasztott vajjal megkenjük, porcukorral vastagon meghintjük, reszelt narancshéjjal díszítjük.

 

 

 

 

 

 

 


Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

  • 20 dkg hámozott narancshéj (fehér részekkel együtt) kis kockákra vágva
  • 8 púpozott ek. cukor
  • 2 dl víz
  • + kevés cukor a szóráshoz 

Elkészítés:

A kockázott narancshéjat edénybe tesszük, ráöntjük a cukrot és a vizet, majd nagy lángon, gyakori keverés mellett az összes folyadékot elpárologtatjuk. Szétterítjük egy tálcán és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, kevés cukorral meghintjük, majd jól záródó üvegbe kanalazzuk.