Meggyes pite

Hozzávalók:

egy kb. 30×40 cm-es tepsihez:

Linzertészta:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 3 db tojás
  • 30 dkg vaj (ne legyen túl puha)
  • + vaj a tepsi kikenéséhez

Töltelék:

  • 2 üveg meggybefőtt + a leve (2×680 g-os kiszerelés)
  • 3 púpozott ek. étkezési keményítő 
  • 2-3 ek. cukor
  • + porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

Tészta: A hozzávalókat összegyúrjuk, alufóliába csomagoljuk és 30-40 percre hűtőbe tesszük.

Töltelék: 2 dl meggylét csomómentesre keverünk 3 púpozott ek. étkezési keményítővel. A többi meggylét a meggyel együtt lábasba tesszük, adunk hozzá 2-3 ek. cukrot, hozzáöntjük a keményítős meggylét és jó sűrűre összeforraljuk (gyakori keverés mellett), majd hűlni hagyjuk. 

 

A tepsit vajjal kikenjük.

A tészta 2/3-át enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tepsi méretének megfelelően, majd a tepsibe simítjuk, villával helyenként óvatosan megböködjük.

Rátesszük a tölteléket, egyenletesen eloszlatjuk, majd befedjük a maradék kinyújtott tésztával, amit szintén óvatosan megböködünk, hogy a sütés közben keletkező gőz szabadon távozhasson. 

Előmelegített, de nem túl forró sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.