Meggyes pite

Hozzávalók:

egy kb. 30×40 cm-es tepsihez:

Linzertészta:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 3 db tojás
  • 30 dkg vaj (ne legyen túl puha)
  • + vaj a tepsi kikenéséhez

Töltelék:

  • 2 üveg meggybefőtt + a leve (2×680 g-os kiszerelés)
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 20 dkg cukor
  • + porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

Tészta: A hozzávalókat összegyúrjuk, alufóliába csomagoljuk és 30-40 percre hűtőbe tesszük.

Töltelék: A meggyet és a lé felét a cukorral együtt lábasba tesszük, összeforraljuk, majd botmixerrel kissé pürésítjük. A meggylé másik felét csomómentesre keverjük a két tasak vaníliapudinggal, majd ezt is a főzőedénybe öntjük, gyakori keverés mellett sűrűre főzzük. Félre tesszük, hagyjuk kissé kihűlni.

 

A tepsit vajjal kikenjük.

A tészta 2/3-át enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tepsi méretének megfelelően, majd a tepsibe simítjuk, villával helyenként óvatosan megböködjük.

Rátesszük a tölteléket, egyenletesen eloszlatjuk, majd befedjük a maradék kinyújtott tésztával, amit szintén óvatosan megböködünk, hogy a sütés közben keletkező gőz szabadon távozhasson. 

Előmelegített, de nem túl forró sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.