Márványkuglóf

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 2 db tojás
  • 175 ml tej
  • 175 ml víz
  • 2 ek. sötét, cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 csipetnyi
  • 10 dkg mazsola (elhagyható)
  • + olvasztott vaj a kuglóf forma kikenéséhez és kevés liszt a forma megszórásához

Elkészítés:

A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és jól eldolgozzuk. Beletesszük a langyos tejet és vizet, valamint a reszelt citromhéjat. Jól elkeverjük.

Kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót. A lisztet a tojásos keverékhez adjuk és jól elkeverjük.

A masszát kétfelé vesszük, az egyik részbe belekeverjük a mazsolát, a másik felébe pedig beleszitáljuk a két evőkanál kakaóport és jól eldolgozzuk.

A kuglóf formát kivajazzuk és enyhén megszórjuk liszttel (kis szitával szépen egyenletesen, nem túl vastagon meg lehet szórni), majd a fehér és a barna tésztát váltakozva beleöntjük.

Előmelegített sütőben egy óra alatt készre sütjük

(Kerüljük a túlságosan nagy hőt, nehogy a kuglóf felülete megégjen, inkább szépen lassan süssük. Ne nyitogassuk a sütőajtót legalább 20 percig!) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e.

A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, a formából könnyen kiborítható.

Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

A narancsos változathoz reszelt citromhéj helyett narancshéjat használjunk, a mazsolát cseréljük azonos mennyiségű kandírozott narancshéjra.