Mákparfé meggy öntettel

Hozzávalók:

8 személyre:

Mákparfé:

  • 2,5 dl tej
  • 15 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás sárgája
  • 10 dkg méz
  • 3 dl habtejszín

Meggy öntet:

  • 30 dkg meggy 
  • 2 dl vörösbor
  • 1 ek. (hideg vízzel elkevert) étkezési keményítő

Elkészítés: 

Mákparfé:

A tejet felforraljuk, beletesszük a mákot. Citromhéjjal (esetleg kevés őrölt fahéjjal is) fűszerezzük, rövid idő alatt, gyakori keverés mellett sűrűre főzzük. Az edényt levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Belecsorgatjuk a mézet, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. Őzgerinc vagy szilikon formába öntjük, megfagyasztjuk.

Meggy öntet: 

A gyümölcsöt a borban rövid ideig főzzük. Belekeverjük a keményítőt és néhány percig főzzük, amíg mártás sűrűségű lesz. 

Tálalás:

A kifagyasztott mákparfét kiborítjuk a szilikon formából. Ujjnyi vastag szeleteket vágunk és meglocsoljuk a meggy öntettel. (Az öntet lehet hideg is, meleg is. Ízlés szerint.)

(Karácsonyi desszertként készült nálam, ezért az ujjnyi vastag szeletre vágott parféből forró vízbe mártott karácsonyi sütiformákkal fenyő, szív, stb. formákat vágtam ki.)