4 rúdhoz:
- 2 csomag rétestészta (2×8 lap vagyis 2×150 g, hűtött, de nem mélyhűtött)
- 500 g mák
- 2 üveg magozott meggybefőtt (2×350 g)
- tejföl
- étolaj
- cukor
Elkészítés:
A mákot ízlés szerinti mennyiségű cukorral ledaráljuk* (érdemes nem “megúszni” a mákdarálást, mert sokkal finomabb lesz a végeredmény, mintha készen vett darált mákot használnánk). (*Hagyományos mákdaráló híján én kávédarálót használok.)
6-7 púpozott evőkanál tejfölt jól összekeverünk 3 dl étolajjal.
A mákot és a jól lecsepegtetett meggyet hat részre osztjuk.
Egy konyharuhát enyhén megnedvesítünk, amire ráhelyezünk 2 réteslapot, melyet megkenünk a tejfölös-étolajos keverékkel. Erre újabb két lapot teszünk és ismét megkenjük.
Mákkal vastagon, egyenletesen megszórjuk a lapot és a meggy egyhatod részét rászórjuk (én a meggy szemeket még félbe szoktam “csipkedni”, így még több helyre kerülhet belőle. Ez jó azért is, mert időnként kósza meggymagokra bukkanok 😀 ).
A konyharuha segítségével lazán feltekerjük a rétest és sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük.
Előmelegített sütőbe toljuk és szép pirosra sütjük. (Ne süssük túl nagy lángon, mert akkor az alja hamar megbarnul.)
Amikor kihűlt, szépen szeletelhető. A rudakat egyenként 6 szeletre vágjuk. Tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.