Mákos-meggyes kocka

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg nagyon puha vaj
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 10 dkg darált mák
  • fél cs. sütőpor

Töltelék:

  • 25 dkg magozott meggy
  • 2 dl meggylé
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor

 

  • + a sütemény tetejére: porcukor

Elkészítés:

A nagyon puha vajat a porcukorral habosra keverjük robotgép segítségével, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, elkeverjük. Beletesszük a citrom héját, végül óvatosan hozzákeverjük a mákkal, fahéjjal és sütőporral elkevert lisztet.

A tésztamasszát egy sütőpapírral fedett, magas falú (20×30 cm méretű) tepsibe simítjuk, előmelegített sütőbe toljuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e!). 

(Én a piskótákat mindig úgy sütöm, hogy a sütőajtót egy fakanál nyelével résnyire kitámasztom, így távozik a gőz és a tészta nem púposodik fel.)

Lábasba tesszük a meggyet, a meggylé felét hozzáöntjük, beletesszük a cukrot és összeforraljuk. Botmixerrel pürésítjük, újra felforraljuk és beletesszük a meggylé másik felével csomómentesre kevert pudingport. Néhány perc alatt besűrítjük.

A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt. A piskótát félbe vágjuk és egyenletesen megkenjük a meggyes töltelékkel (melegen is mehet rá a töltelék, nem szükséges azt lehűteni). Befedjük a piskóta másik felével. 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy egy kissé megdermedjen a töltelék.

Tálaláskor a széleket szépen levágjuk és a süteményt kockára szelve, porcukorral meghintve kínáljuk.