Mákos guba

Hozzávalók:

  • 8 db szikkadt kifli
  • 7 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 20 dkg (cukorral) darált mák
  • 6 db tojás
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 2 ek. porcukor
  • néhány szelet birs- vagy körtebefőtt + 6-8 ek. a befőtt levéből 

Elkészítés:

A kifliket karikákra vágjuk.

A tojások sárgáját, fehérjét különválasztjuk. A sárgáját felverjük, hozzáöntjük a tejet, 8 dkg cukorral édesítjük. A kiflikarikákat beleforgatjuk a tojásos tejbe és addig hagyjuk a tálban, amíg felszívják az összes folyadékot.

A darált mákba belekeverjük a citrom reszelt héját. A kifliket alaposan beleforgatjuk a mákba.

Egy kb. 20×30 cm-es magasabb falú tepsit vajjal kikenünk. Belefektetjük a mákos kiflikarikákat, lenyomkodjuk, kissé meglocsoljuk a fűszeres körte- vagy birsbefőtt levével.Tetejét beterítjük a nagyon vékonyra vágott befőttel.

A tepsit előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 percig sütjük.

Közben a tojások fehérjéből, a porcukorból és fél citrom levéből kemény habot verünk. 20 perc sütés után rátesszük a kiflik tetejére. Mérsékeljük a lángot és még addig sütjük a gubát, amíg a tojáshab kissé megpirul.

Ha kihűlt, éles késsel szépen szeletelhető.