Mákos guba
- 8 db szikkadt kifli
- 7 dl tej
- 8 dkg cukor
- 20 dkg (cukorral) darált mák
- 6 db tojás
- vaj a forma kikenéséhez
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 2 ek. porcukor
- néhány szelet birs- vagy körtebefőtt + 6-8 ek. a befőtt levéből
Elkészítés:
A kifliket karikákra vágjuk.
A tojások sárgáját, fehérjét különválasztjuk. A sárgáját felverjük, hozzáöntjük a tejet, 8 dkg cukorral édesítjük. A kiflikarikákat beleforgatjuk a tojásos tejbe és addig hagyjuk a tálban, amíg felszívják az összes folyadékot.
A darált mákba belekeverjük a citrom reszelt héját. A kifliket alaposan beleforgatjuk a mákba.
Egy kb. 20×30 cm-es magasabb falú tepsit vajjal kikenünk. Belefektetjük a mákos kiflikarikákat, lenyomkodjuk, kissé meglocsoljuk a fűszeres körte- vagy birsbefőtt levével.Tetejét beterítjük a nagyon vékonyra vágott befőttel.
A tepsit előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 percig sütjük.
Közben a tojások fehérjéből, a porcukorból és fél citrom levéből kemény habot verünk. 20 perc sütés után rátesszük a kiflik tetejére. Mérsékeljük a lángot és még addig sütjük a gubát, amíg a tojáshab kissé megpirul.
Ha kihűlt, éles késsel szépen szeletelhető.