Mákos guba

Hozzávalók:

  • 6 db szikkadt kifli
  • 6 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 20 dkg darált mák
  • 4 tojás
  • vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

A kifliket karikákra vágjuk.

A tejben elkeverjük a cukrot, hozzáadjuk a mákot és a tojások sárgáját. Ráöntjük a kiflikarikákra, hagyjuk, hogy a kiflikarikák felszívják a tejet. Tegyük a keveréket egy kivajazott jénai tálba / kisebb tepsibe, egyengessük el. 

Verjünk habot a tojások fehérjéből. Amikor már habos, de még nem kemény, adjuk hozzá kanalanként a porcukrot és verjük addig, amíg fényes, kemény, vágható masszát kapunk. Tegyük a habot a mákos guba tetejére és 170 fokos sütőben süssük kb. 25 percig. Ha kihűlt, szépen szelhető. 

A fenti változat ez alkalommal tojáshab nélkül készült. A mákos kiflikarikák tetejére házi, fűszeres körtebefőtt szeletkéket tettem. Nagyon finom lett!