Máglyarakás

Hozzávalók:

Kb. 12 nagyobb szelethez:

Alap:

  • 400 g fonott kalács
  • 3 rozsos kifli
  • 5 dl tej
  • 6 tojás sárgája
  • 2 ek. cukor
  • egy vaníliarúd kikapart magjai 

Töltelék:

  • 6 közepes / nagyobb alma
  • 3 ek. cukor
  • 1 csapott tk. őrölt fahéj
  • néhány evőkanál baracklekvár
  • 15 dkg enyhén cukrozott darált dió

Hab:

  • 6 tojás fehérje
  • 7 dkg porcukor
  • 1 ek. frissen facsart citromlé

+ vaj a tepsi kikenéséhez és zsemlemorzsa a tepsi szórásához

 

Elkészítés: 

A tejben feloldjuk a cukrot, hozzákeverjük a felvert tojássárgákat és a vaníliarúd kikapart magjait.

Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszedjük és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Elkeverjük a cukorral és az őrölt fahéjjal. Félretesszük. 

A kalácsot szeletekre vágjuk.

Egy magasabb falú tepsit kivajazzuk. A kalácsszeleteket megmártjuk a tojásos tejben és a tepsi aljára halmozzuk (az összes kalácsszeletet felhasználjuk). Kissé lenyomkodjuk. Vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk a darált dióval.

Kifacsarjuk a reszelt alma levét és a diós rétegre tesszük. Erre a rétegre kerül a vékonyan felkarikázott, tejbe mártott kifli. Egyenletesen eloszlatjuk ezt a réteget is, majd vékonyan ismét lekvárral kenjük meg. 

A tepsit előmelegített sütőbe toljuk és kb. 30 perc alatt megsütjük a máglyarakást.

Közben a tojások fehérjéből, a porcukorból és a citromléből kemény habot verünk.

A tepsit kivesszük a sütőből és a tojáshab réteget egyenletesen elterítjük a máglyarakás tetején, amibe villával “barázdákat szántunk”. Mérsékeljük a lángot és a tepsit még kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe, addig, amíg kissé megpirul a hab. 

Kiadós, finom desszert. Ha nincs éppen diónk, akkor is érdemes nekiállni, úgy is finom lesz a végeredmény.