Kb. 12 nagyobb szelethez:
Alap:
- 400 g fonott kalács
- 3 rozsos kifli
- 5 dl tej
- 6 tojás sárgája
- 2 ek. cukor
- egy vaníliarúd kikapart magjai
Töltelék:
- 6 közepes / nagyobb alma
- 3 ek. cukor
- 1 csapott tk. őrölt fahéj
- néhány evőkanál baracklekvár
- 15 dkg enyhén cukrozott darált dió
Hab:
- 6 tojás fehérje
- 7 dkg porcukor
- 1 ek. frissen facsart citromlé
+ vaj a tepsi kikenéséhez és zsemlemorzsa a tepsi szórásához
Elkészítés:
A tejben feloldjuk a cukrot, hozzákeverjük a felvert tojássárgákat és a vaníliarúd kikapart magjait.
Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszedjük és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Elkeverjük a cukorral és az őrölt fahéjjal. Félretesszük.
A kalácsot szeletekre vágjuk.
Egy magasabb falú tepsit kivajazzuk. A kalácsszeleteket megmártjuk a tojásos tejben és a tepsi aljára halmozzuk (az összes kalácsszeletet felhasználjuk). Kissé lenyomkodjuk. Vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk a darált dióval.
Kifacsarjuk a reszelt alma levét és a diós rétegre tesszük. Erre a rétegre kerül a vékonyan felkarikázott, tejbe mártott kifli. Egyenletesen eloszlatjuk ezt a réteget is, majd vékonyan ismét lekvárral kenjük meg.
A tepsit előmelegített sütőbe toljuk és kb. 30 perc alatt megsütjük a máglyarakást.
Közben a tojások fehérjéből, a porcukorból és a citromléből kemény habot verünk.
A tepsit kivesszük a sütőből és a tojáshab réteget egyenletesen elterítjük a máglyarakás tetején, amibe villával “barázdákat szántunk”. Mérsékeljük a lángot és a tepsit még kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe, addig, amíg kissé megpirul a hab.
Kiadós, finom desszert. Ha nincs éppen diónk, akkor is érdemes nekiállni, úgy is finom lesz a végeredmény.