Keksz-joghurt-szilva

Hozzávalók:

Keksz / morzsasüti / tésztamorzsa:

  • 100 g közepesen finom zabdara / darált mandula / vagy zabpehely
  • 150 g demerara vagy kristálycukor
  • 200 g hideg vaj, kockázva
  • csipetnyi finom szemű
  • 225 g liszt

Joghurt:

  • 500 g zsíros natúr joghurt
  • méz ízlés szerint

Gyümölcs:

  • 1 kg szilva
  • méz / vagy cukor (el is hagyható)

Elkészítés: 

Tésztamorzsa:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az összes hozzávalót tálba tesszük és összemorzsoljuk, amíg darabos tésztát kapunk. Kézzel nagyobb tömböket formálunk belőle, majd nagy tepsibe morzsoljuk és egyenletesen szétterítjük. Kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük, félidőben jól átkeverve. Hagyjuk teljesen kihűlni. (Több lesz, mint amennyit e recepthez felhasználunk, a maradékot jól záródó dobozban tárolhatjuk.)

Szilvapüré:

A szilvapüréhez a gyümölcsöt felezzük, magozzuk, nagy fazékba tesszük kevés vízzel – csak annyi kell, hogy vékonyan bevonja az edény alját. Kis tűzön melegítjük addig, amíg a gyümölcs kezd kissé levet ereszteni. Ekkor felcsavarjuk a lángot, hogy a folyadék gyöngyözni kezdjen. Kb. 10 percig főzzük, amíg a szilva összeesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük és addig főzzük (gyakori keverés mellett), amíg sűrű, mártás állagú pürévé forr (hogy mennyi ideig kell forralni, az attól függ, hogy mennyi leve volt a szilvának). 

Desszert összeállítása:

Formás, tetszetős, magas falú, átlátszó, öblös poharat veszünk, amibe tetszés szerint rétegezzük a morzsasütit, joghurtot, szilvapürét. Ha a szilvapüré készítésekor nem használtunk cukrot / mézet, a rétegeket vékonyan megcsorgathatjuk jó minőségű, finom mézzel (pl. akácméz).