Grízsmarni

Hozzávalók:

2 nagy tányérnyi adag  

  • 200 g búzadara
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 3 tojás
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

a sütéshez: 

  • olvasztott vaj 
  • 2-3 ek. cukor

a tálaláshoz:

  • lekvár, porcukor 

Elkészítés:

A búzadarát tálba tesszük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a langyos tejet, majd elkeverjük és fél órát pihenni hagyjuk.

Ezt követően beletesszük a cukrot, a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját és a mazsolát majd alaposan elkeverjük.

Keményre verjük a tojások fehérjét és óvatosan a búzadarás masszához forgatjuk.

Egy kb. 20×30 méretű tepsit olvasztott vajjal kikenünk és beleöntjük a tésztamasszát. Előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük, majd ha az alja kellőképpen pirosra sült, villával / fém lapáttal összevagdaljuk, daraboljuk a tésztát, átforgatjuk, 2-3 evőkanál cukorral meghintjük és újabb 12-15 percig sütjük, amíg szép színt kap.

Porcukorral meghintve és ízlés szerinti lekvárral körítve még melegen tálaljuk.

 

(A receptben megadott mennyiséget tálalásnál háromfelé porcióztam, a fotón egyharmadnyi adag látható.)