Grízpuding

Hozzávalók:

2 adaghoz: 

öntet:

  • 500 g friss vagy fagyasztott eper (vagy erdei gyümölcs / málna / meggy, stb.)
  • cukor (ízlés szerint)

puding: 

  • 1 ek. vaj
  • 3 ek. búzadara
  • 300 ml tej
  • kevés frissen reszelt citromhéj
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • 1 kis pohár natúr joghurt (joghurt helyett használhatunk 20%-os tejfölt is)
  • mentalevélke a díszítéshez

Elkészítés:

öntet:

A gyümölcsöt a cukorral sűrűre főzzük, nagy lángon, gyakori keverés mellett. (A gyümölcs fajtájától függően tehetünk bele egy kevés friss citromlét is. Használhatunk egymással harmonizáló gyümölcsöket, pl. rebarbara-eper, sárgabarack-őszibarack-nektarin, stb.)

grízpuding:

A darát a vajon megfuttatjuk. Felforraljuk a tejet a vaníliás cukorral és a grízre öntjük, amit folyamatos keverés mellett sűrűre főzünk. Hozzáadjuk a friss, reszelt citromhéjat is, elkeverjük. 

Amikor a gríz langyosra hűlt, hozzákeverjük a joghurtot, poharakba töltjük és jól lehűtjük.

Csak fogyasztás előtt tesszük rá a gyümölcsöt öntetet és mentabóbitával csinosítjuk tálaláskor.

Könnyed, finom desszert, nem lehet vele tévedni. Érdemes rögtön dupla (vagy akár tripla) mennyiséget készíteni.