Francia fánk

Hozzávalók:

16-18 közepes méretű fánkhoz:

  • 45 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 6 dkg cukor
  • csipetnyi
  • a tálaláshoz: porcukor, ízlés szerinti lekvár

Elkészítés:

A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek.

A lisztet átszitáljuk. 1 dl tejben kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.

A tojásokat a cukorral simára keverjük.

A liszt közepébe mélyedést vájunk és beleöntjük az élesztőt, a tojásokat és a maradék tejet. Kézzel elkeverjük a mélyedésben lévő anyagokat, majd a széléről a közepe fele haladva beledolgozzuk a lisztet. 10 percig gyúrjuk (meglehetősen ragacsos tésztát kapunk). Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1,5-2 óra alatt a duplájára kelesztjük. (Lerövidíthetjük a kelesztési időt, ha a tésztás tálat jó meleg vízbe állítjuk.)

Amikor megkelt, beledolgozzuk a puha vajat. Fényes, sima, ruganyos tésztát fogunk kapni. Ekkor két lehetőségünk van:

  • vagy elkészítjük rögtön a fánkokat,
  • vagy a tésztát nedves kendővel letakarjuk és 4 órára / 12 órára (éjszakára) hűtőbe tesszük. 

A tésztát lisztezett gyúrótáblán kézzel szétlapíthatjuk, 2-2,5 cm vastagra kinyújtjuk. 8 cm átmérőjű fánk szaggatóval fánkokat szaggatunk, közepüket kis kör alakban kilyuggatjuk (én rumaromás kis flakon fém kupakjával lyukasztottam ki).

A leeső tésztát újból kinyújtjuk, szaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat letakarva még fél órát pihentetjük, majd bő forró olajban kisütjük. Porcukorral meghintve, ízlés szerinti lekvárral tálaljuk.

Kimondottan finom tészta, ami nem szívja meg magát olajjal és még másnap is ehető, élvezhető marad. További előnye, hogy előző nap begyúrható, hűtőben másnapig tárolható.