Fánk

Hozzávalók: 

  • 2,5 dkg friss élesztő,
  • 2 ek. cukor
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj,
  • csipet ,
  • étolaj a sütéshez, 
  • porcukor és lekvár a tálaláshoz. 

Elkészítés: 

A langyos tejben elkeverjük a 2 ek. cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és néhány perc alatt felfuttatjuk. 

Addig átszitáljuk a lisztet, hozzátesszük a csipetnyi sót. Ha az élesztő felfutott, a liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a felolvasztott vajat és a tojások sárgáját. Kézzel / vagy géppel sima, fényes tésztát gyúrunk. Letakarva 1,5-2 órán keresztül kelni hagyjuk. Ha kb. kétszeres nagyságúra kelt, lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ismét letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk, majd forró olajban kisütjük. Porcukorral és lekvárral tálaljuk.