Diótorta

Karamellkrémes diótorta

Elkészítés:

Piskóta:

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió

Karamellpuding:

  • 5 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 25 dkg vaj

Díszítés:

  • 5 dkg darált dió
  • 10 dkg egész dió
  • 15 dkg cukor

Elkészítés:

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, majd beletesszük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral, darált dióval elkevert lisztet.

A tésztát egy kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Ha kihűlt, három lapba vágjuk.

A karamellpudinghoz forrásig melegítünk 4 dl tejet. A cukor felét sötétre karamellizáljuk, majd az edényt levéve a tűzről, a karamellizált cukorhoz keverjük a forró tejet, folyamatos keverés mellett. Hozzáadjuk a maradék cukrot és újraforraljuk, végül besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Amikor kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal.

A krémmel megkenjük a tortalapokat úgy, hogy a torta oldalára és tetejére is jusson a krémből. Hűtőszekrényben dermesztjük.

Amikor a torta kellően kihűlt, darált dióval panírozzuk az oldalát. 15 dkg cukort karamellizálunk, fogpiszkáló vagy hústű segítségével belemártjuk az egész diószemeket. Sütőpapírra helyezzük őket, míg megdermed a karamell, utána megdíszítjük a dióval a torta tetejét.