Dán csokitorta
- 100 g liszt
- 150 g cukor
- 150 g vaj
- 100 g dió (darált, cukor nélkül)
- 4 tojás
- 120 g 50%-os étcsokoládé
- sárgabarack lekvár
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Ganache (amivel a tortát bevonjuk):
- 300 ml 30%-os tejszín
- 300 g 50%-os étcsokoládé
Díszítés:
- egy marék durvára vágott dió
Elkészítés:
A vaníliarudat hosszában felvágjuk és kikaparjuk a magjait, melyet a szobahőmérsékletű vajjal kihabosítunk. Szétválasztjuk a tojásokat, egyenként a vajhoz keverjük a tojássárgákat (nem kell túl sokáig keverni, mert attól omlós lesz a tészta). Keverjük bele a darált diót.
Gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét (120 g).
A tojásfehérjéből és a cukorból verjük nem túl kemény habot.
Az olvasztott csokoládét összekeverjük a vajas keverékkel, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, majd pedig az átszitált lisztet.
Egy közepes méretű tortaformával egyező méretűre vágott sütőpapírt helyezve a formába, beletesszük a tésztát és előmelegített sütőben 160 fokon kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!)
Amikor a tészta kisült, lecsatoljuk a tortakarimát és óvatosan átfordítjuk a tésztalapot egy sütőpapírra. Amikor a tészta kihűlt, félbe vágjuk, bőven megkenjük baracklekvárral (én házi őszibarack lekvárt használtam). Összeillesztjük a tésztalapokat és a torta tetejét is megkenjük lekvárral.
Ganach készítése:
A tejszínt forrósítsuk fel, majd öntsük az összetördelt étcsokoládéra. Habverővel széles, nagy mozdulatokkal keverjük át a krémet, hagyjuk kissé kihűlni.
Amikor langyosra hűlt, öntsük a torta tetejére. A tortát előtte tegyük egy kisebb sütőrácsra, ami alá tálcát helyezünk, így a felesleges krém le tud csepegni és nem köt meg a torta széle körül.
Néhány órán keresztül hűtsük a tortát, hogy a krém kellően megszilárduljon és a torta szépen szeletelhető legyen. Tálalás előtt szórjuk meg a torta tetejét egy marék durvára vágott dióval.