Csörögefánk

Hozzávalók:

28 kis fánkocskához:

  • 50 g vaj
  • 3 db tojás sárgája
  • 250 g liszt
  • 150 ml 25%-os tejföl
  • 8 g porcukor
  • csipetnyi
  • étolaj a sütéshez
  • porcukor és ízlés szerinti lekvár a tálaláshoz 

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű hozzávalókat tálba tesszük és jól összedolgozzuk-dagasztjuk. Nem ragacsos, hólyagos tésztát kell kapnunk. Alufóliába tekerve 15 percre hűtőbe tesszük.

A tésztagombócot két felé választjuk, mindegyiket kinyújtjuk és derelyevágóval 14-14 csíkocskát szelünk belőle, melyek közepére nyílást vágunk. Ezen a nyíláson áthúzzuk a tészta egyik felét. A végeket kicsit összecsippentjük.

Bő, forró olajban aranybarnára sütjük (vigyázzunk, mert nagyon hamar megsül).

Porcukorral meghintve, ízlé szerinti lekvárt kínálva hozzá, még melegen tálaljuk.

(Lazíthatunk a tésztán, kevésbé lesz tömör, ha teszünk bele egy kis sütőport is).