Csörögefánk
28 kis fánkocskához:
- 50 g vaj
- 3 db tojás sárgája
- 250 g liszt
- 150 ml 25%-os tejföl
- 8 g porcukor
- csipetnyi só
- étolaj a sütéshez
- porcukor és ízlés szerinti lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű hozzávalókat tálba tesszük és jól összedolgozzuk-dagasztjuk. Nem ragacsos, hólyagos tésztát kell kapnunk. Alufóliába tekerve 15 percre hűtőbe tesszük.
A tésztagombócot két felé választjuk, mindegyiket kinyújtjuk és derelyevágóval 14-14 csíkocskát szelünk belőle, melyek közepére nyílást vágunk. Ezen a nyíláson áthúzzuk a tészta egyik felét. A végeket kicsit összecsippentjük.
Bő, forró olajban aranybarnára sütjük (vigyázzunk, mert nagyon hamar megsül).
Porcukorral meghintve, ízlé szerinti lekvárt kínálva hozzá, még melegen tálaljuk.
(Lazíthatunk a tésztán, kevésbé lesz tömör, ha teszünk bele egy kis sütőport is).