Citromos kuglóf

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 2 db tojás
  • 175 ml tej
  • 175 ml víz
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 csipetnyi
  • 10 dkg kandírozott citromhéj 
  • + olvasztott vaj a kuglóf forma kikenéséhez és kevés liszt a forma megszórásához
  • + porcukor és kevés reszelt citromhéj a díszítéshez

Elkészítés:

A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és jól kikeverjük. Beletesszük a langyos tejet és vizet, valamint a reszelt citromhéjat. Jól elkeverjük.

Kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót. 

A lisztet a tojásos keverékkel eldolgozzuk.

A kuglóf formát kivajazzuk és enyhén megszórjuk liszttel, majd a tésztát beleöntjük.

Előmelegített sütőben 60-70 perc alatt készre sütjük. 

(Kerüljük a túlságosan nagy hőt, nehogy a kuglóf felülete megégjen, inkább szépen lassan süssük. Ne nyitogassuk a sütőajtót legalább 20 percig!) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e.

A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, a formából könnyen kiborítható.

Tálalás előtt porcukorral meghintjük, kevés reszelt citromhéjjal díszítjük.

 

 

 

 

 


Kandírozott citromhéj

Hozzávalók:

  • 75 dkg hámozott citromhéj (fehér részekkel együtt) kis kockákra vágva
  • 30 ek. cukor
  • 7,5 dl víz
  • + kevés cukor a szóráshoz 

Elkészítés:

A citromokat forró víz alatt alaposan lesúroljuk egy szivaccsal. A citromokat éles késsel lehámozzuk, felkockázzuk, edénybe tesszük. Ráöntjük a cukrot és a vizet, majd nagy lángon, gyakori keverés mellett az összes folyadékot elpárologtatjuk. (Vigyázzunk, ha kevés a folyadék, könnyen leéghet!)

Szétterítjük egy tálcán és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, kevés cukorral meghintjük, majd jól záródó üvegbe kanalazzuk.

(A kandírozott narancshéj mennyiségeit vettem alapul, 3,75-ös szorzót használva. A narancshéjból kisebb mennyiség, 200 g-os adag készült, receptjét itt találod.)