Citromos kuglóf
- 35 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 15 dkg puha vaj
- 2 db tojás
- 175 ml tej
- 175 ml víz
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. sütőpor
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 csipetnyi só
- 10 dkg kandírozott citromhéj
- + olvasztott vaj a kuglóf forma kikenéséhez és kevés liszt a forma megszórásához
- + porcukor és kevés reszelt citromhéj a díszítéshez
Elkészítés:
A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és jól kikeverjük. Beletesszük a langyos tejet és vizet, valamint a reszelt citromhéjat. Jól elkeverjük.
Kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót.
A lisztet a tojásos keverékkel eldolgozzuk.
A kuglóf formát kivajazzuk és enyhén megszórjuk liszttel, majd a tésztát beleöntjük.
Előmelegített sütőben 60-70 perc alatt készre sütjük.
(Kerüljük a túlságosan nagy hőt, nehogy a kuglóf felülete megégjen, inkább szépen lassan süssük. Ne nyitogassuk a sütőajtót legalább 20 percig!) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e.
A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, a formából könnyen kiborítható.
Tálalás előtt porcukorral meghintjük, kevés reszelt citromhéjjal díszítjük.
Kandírozott citromhéj
- 75 dkg hámozott citromhéj (fehér részekkel együtt) kis kockákra vágva
- 30 ek. cukor
- 7,5 dl víz
- + kevés cukor a szóráshoz
Elkészítés:
A citromokat forró víz alatt alaposan lesúroljuk egy szivaccsal. A citromokat éles késsel lehámozzuk, felkockázzuk, edénybe tesszük. Ráöntjük a cukrot és a vizet, majd nagy lángon, gyakori keverés mellett az összes folyadékot elpárologtatjuk. (Vigyázzunk, ha kevés a folyadék, könnyen leéghet!)
Szétterítjük egy tálcán és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, kevés cukorral meghintjük, majd jól záródó üvegbe kanalazzuk.
(A kandírozott narancshéj mennyiségeit vettem alapul, 3,75-ös szorzót használva. A narancshéjból kisebb mennyiség, 200 g-os adag készült, receptjét itt találod.)