Birsalmás pite

Hozzávalók:

Linzertészta:

  • 40 dkg liszt
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 csipet
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 tojás
  • 20 dkg vaj

Töltelék:

  • 8 közepes méretű birsalma
  • 3,5 dl + 1 dl 100%-os szűrt almalé
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja és frissen facsart leve

 

  • + liszt a munkafelület szórásához
  • + vaj a tepsi kikenéséhez
  • + porcukor a sütemény megszórásához

Elkészítés:

A linzertészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 30-40 percre hűtőbe tesszük.

A citromot alaposan megmossuk, megszárítjuk, héját lereszeljük. A citromot félbe vágjuk, citruspréssel kifacsarjuk a levét. 

A birsalmákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, újra megmossuk, leszárogatjuk. A birsalmákat félbe vágjuk, magházukat kiszedjük, majd a gyümölcsöt kis kockákra szeljük és meglocsoljuk a citrom levével.

A 12,5 dkg cukrot edénybe tesszük, alacsony lángon karamellizáljuk. Nem kell kevergetni, mert akkor csomós lesz. Amikor aranybarna színű a cukor, hozzáadjuk a felmelegített 3,5 dl almalét, a kockázott birsalmát a citromlével együtt és a citrom héját. Néhány percig pároljuk.

Közben az 1 dl almalét csomómentesre keverjük a két tasak vaníliás pudingporral, majd a párolt almához öntjük és gyakori keverés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk kissé kihűlni. 

Lisztezett munkalapon a tészta 2/3-át kb. 20×30 cm-es nagyságúra kinyújtjuk. A tésztát a sodrófára feltekerve a kivajazott tepsibe simítjuk. Villával egyenlő távolságokra óvatosan megböködjük. 

A kihűlt tölteléket a tésztára kanalazzuk, egyenletesen elosztjuk. 

A tészta maradék 1/3-át kinyújtjuk és a töltelékre simítjuk. Villával megböködjük, hogy a keletkező gőz szabadon távozhasson.

Előmelegített, de nem túl forró sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, könnyen, szépen szeletelhető. Tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.