Bécsi gyűrűfánk

Hozzávalók:

16 darabhoz:

  • 50 dkg jó minőségű liszt
  • 4 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 2 púpozott ek. porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • + étolaj a sütéshez
  • + a tálaláshoz: porcukor és baracklekvár

Elkészítés:

1 dl langyos tejet elkeverünk 2 púpozott evőkanál porcukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és hagyjuk felfutni.

Közben nagy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a csipetnyi sót és a vaníliás cukrot. Egy kis tálkába ütjük a tojásokat, kettéválasztjuk a fehérjét és a sárgáját. (A fehérjére nem lesz szükségünk, tegyük el pl. bundás kenyérhez.)

Amikor az élesztő felfutott, a lisztbe mélyedést vájunk és beleöntjük az élesztőt, kissé összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a tojások sárgáját és a maradék 3 dl langyos tejjel közepes keménységű tésztát gyúrunk. (Ha túl lágy lenne a tészta, kevés liszttel tehetjük formázhatóbbá.)

A tésztát enyhén lisztezett edénybe tesszük, tiszta konyharuhával fedjük és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amikor duplájára kelt, a tésztát kettéosztjuk, majd addig osztjuk tovább a felezett tésztát, amíg 32 kisebb gombócot kapunk. A kis gombócokból ujjnyi vastag, kb. 20 cm hosszú rudakat sodrunk, kettesével összefonjuk, gyűrű alakúra formázzuk, végeit összecsippentjük. 16 tésztagyűrűt kapunk, amit enyhén lisztezett gyúródeszkára teszünk, konyharuhával letakarjuk és kb. 20 percig langyos helyen újra kelni hagyjuk.

A tésztagyűrűket bő, forró olajban pirosra sütjük, majd papírtörlővel fedett tálcára szedjük. Porcukorral hintjük, forrón kínáljuk házi baracklekvárral.