Baklava 2

Hozzávalók:

  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 40 dkg nagyon vékonyra nyújtott levelestészta
  • 15 dkg dióbél
  • 15 dkg mandula

Szirup:

  • 23 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 ek. narancslé
  • 2 ek. rózsavíz 

Elkészítés: 

A sziruphoz felfőzzük a cukrot a vízzel, lassan melegítjük és addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Kb. 10 percig forraljuk, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, belekeverjük a narancslét és a rózsavizet, majd hagyjuk kihűlni. 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük és egy 20×30 cm tepsit kikenünk vajjal. A leveles tésztát a tepsi méretéhez igazítva 16 részre vágjuk. 2 réteget lazán a tepsibe teszünk és megkenjük olvasztott vajjal. Két további, vajjal megkent réteget fektetünk rá.

Összekeverjük a felaprított mandulást és diót, majd a felét a tésztára szórjuk. Hat réteg tésztával befedjük, közben minden másodikat megkenünk vajjal. A maradék diós-mandulás keveréket is rászórjuk, és még hat réteg tésztát fektetünk rá (itt is minden másodikat megkenünk vajjal). A legutolsó rétegre ráöntjük a maradék vajat.

Egy éles késsel hat négyzetre vágjuk a baklavát és mindegyiket átlósan elfelezünk. Kb. 40 percre az előmelegített sütőbe tesszük, amíg aranybarnára sül. Kivesszük a sütőből és ráöntjük a lehűtött szirupot. 

Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.