- 250 g dió
- 50 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 175 g olvasztott vaj
- 250 g réteslap
Szirup:
- 150 g méz
- 150 g cukor
- 1 citrom leve
- 1 narancs leve
Elkészítés:
A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A diót a cukorral, a citrom és a narancs héjával konyhai robotgépbe tesszük és addig daráljuk, addig daráljuk, amíg a dió viszonylag finomra darált nem lesz (nem kell teljesen finomra darálni, maradjanak benne kisebb-nagyobb darabkák).
Kevés olvasztott vajjal kikenünk egy kb. 20×30 cm-es magas falú tepsit. A réteslapok felét a tepsi aljába fektetjük úgy, hogy közben minden réteget megkenünk olvasztott vajjal. A diós keveréket ráterítjük a tésztalapokra, melyet a maradék lappal fedünk be – csakúgy mint az elején, minden lapot olvasztott vajjal megkenve.
Éles késsel négyzeteket jelölünk a felső tésztalapba, melyeket átlósan is bejelölünk. A tepsit a sütőbe toljuk és a tésztát kb. 50-60 percen át sütjük, míg a rétes szép aranybarna színt kap.
A sziruphoz a mézet és a cukrot fazékba tesszük. A citrom és narancs levét mérőpohárba öntjük és annyi vízzel öntjük fel, hogy összesen 300 ml folyadékot kapjunk. A folyadékot a fazékba öntjük, lassan felforraljuk, kb. 10 perc alatt besűrítjük.
Miután a tészta megsült, a tepsit kivesszük a sütőből és a tésztára öntjük a szirupot. 2-3 órán keresztül állni hagyjuk a szirupban, majd tálaláskor éles késsel a jelölés mentén felvágjuk a baklavát.