Hozzávalók:
- 3 l friss házi tej (nem hőkezelt, nem tartósított)
- 3 ek. 10 %-os ecet
- zöldfűszerek tetszőlegesen, ízlés szerinti mennyiségben –petrezselyem / snidling / bazsalikom / zsálya / rozmaring
- fűszerek ízlés szerint, pl. 2 ek. egész bors, mozsárban durvára törve
- só
Elkészítés:
Egy nagy edényben forraljuk fel a tejet. Amikor gyöngyözve forr, tegyük bele a zöldfűszereket, fűszereket. Én egy marék apróra vágott snidlinggel és 2 ek. (mozsárban durvára tört) borssal fűszereztem.
Vegyük le az edényt a tűzről, adjunk hozzá literenként 1 ek. ecetet. Keverjük át az edény tartalmát – ekkor
elkezd szétválni a savó és a sajtnak való rész. (Ha a folyamat nem megy végbe, a tejhez tegyünk még egy kanál ecetet.)
Géz- vagy tülldarabon szűrjük át az edényünk tartalmát. (Én ekkor sóztam, de nagyon kevésnek bizonyult a hozzáadott só mennyisége, így a jövőben a kész sajtot biztos, hogy sós lében fogom tárolni a hűtőben.)
A szűrés után fennmaradó sajtot a gézben hagyva lógassuk fel, hogy kicsepegjen a maradék savó. A gézt jól összekötőzve, kézzel tovább formázható a sajtgömböc. Tovább tömöríthetjük a sajtunkat valamilyen nehezék alatt.
Tegyük zárható dobozba a sajtot és mehet a hűtőbe. Tároljuk sós lében – nem fog szétmorzsálódni, szétmállani és az ízének is jót fog tenni!