Zöld dió befőtt

Hozzávalók: 

  • 20-25 db zöld dió
  • 1 l víz
  • 1 kg cukor
  • 2-3 fahéjrúd
  • 2 ek. szegfűszeg
  • 1 db felkarikázott narancs
  • 1 db felkarikázott citrom
  • 1 tasak befőtt tartósító

Elkészítés: 

A zöld diót alaposan megmossuk.  Villával / késsel több helyen megszurkáljuk, majd nagy befőttes üvegbe tesszük. Használjunk gumikesztyűt, mert a dió leve nagyon fog!

Hideg vízzel teljesen felöntjük. Minden reggel és este lecseréljük rajta a vizet, ezt 2 héten át ismételjük. A 14. napon nekifoghatunk a befőtt elkészítésének a következők szerint:

1 kg cukrot 1 liter vízzel felforralunk. Fűszerezzük a fahéjrudakkal, szegfűszeggel, beletesszük a karikázott citromot és narancsot, majd mehet bele a zöld dió. Az egészet felfőzzük. Hagyjuk kihűlni. (Az adott tartósítószer leírását követve alkalmazzuk a szükséges tartósítószer mennyiséget. Én tartósítószer keveréket használtam, ami egyaránt jó savanyúságokhoz, szörpökhöz, befőttekhez.)

A felfőzést (ugyanabban a lében) 3 napon át folytatjuk. Az utolsó felforralást követően a zöld diót a sziruppal együtt tisztára mosott, meleg befőttes üvegekbe töltjük.  

A dió megszúrkálását nem tudjuk “megúszni”. Fontos azért megtennünk, hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Egyáltalán nem tanácsos a módszert “megkerülve” félbe vágni a diókat, ugyanis a héj alatti zselészerű anyag teljesen szétmállik, a vizet zavarossá fogja tenni, a burokban lévő dió “kezdemény” pedig kiválik a burokból, így élvezhetetlen lenne a befőttünk.