Szilvalekvár

Hozzávalók:

  • 3 kg szilva
  • 1 csomag 3:1 befőzőcukor
  • 3 dl jó minőségű száraz vörösbor (el is hagyható)
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • fél citrom kifacsart leve (vagy egy csapott mokkáskanál citromsav)

Elkészítés:

A szilvát megmossuk, felezzük, magozzuk, nagy edénybe tesszük. Ráöntjük a befőzőcukrot, elkeverjük és gyakori keverés mellett nagy lángon főzni kezdjük.

Amikor a szilva már összeesett, hozzáöntjük a vörösbort, beletesszük a citrom levét és az őrölt fahéjat, majd a kívánt állag, sűrűség eléréséig főzzük, gyakori keverés mellett. (Vigyázzunk, könnyen leéghet!)

Ha nem szeretnénk hagyományos szilvalekvárt készíteni, ami hosszú órákig készül, már-már fekete, sűrű és tömör lesz, akkor botmixerrel pürésítsük a gyümölcsöt, miután az egy kicsit összeesett. Főzzük még zubogva néhány percig és mehet az üvegbe!

Forrón üvegbe töltjük, néhány percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.