Hozzávalók:
- 3 kg szilva
- 1 csomag 3:1 befőzőcukor
- 3 dl jó minőségű száraz vörösbor (el is hagyható)
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- fél citrom kifacsart leve (vagy egy csapott mokkáskanál citromsav)
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, felezzük, magozzuk, nagy edénybe tesszük. Ráöntjük a befőzőcukrot, elkeverjük és gyakori keverés mellett nagy lángon főzni kezdjük.
Amikor a szilva már összeesett, hozzáöntjük a vörösbort, beletesszük a citrom levét és az őrölt fahéjat, majd a kívánt állag, sűrűség eléréséig főzzük, gyakori keverés mellett. (Vigyázzunk, könnyen leéghet!)
Ha nem szeretnénk hagyományos szilvalekvárt készíteni, ami hosszú órákig készül, már-már fekete, sűrű és tömör lesz, akkor botmixerrel pürésítsük a gyümölcsöt, miután az egy kicsit összeesett. Főzzük még zubogva néhány percig és mehet az üvegbe!
Forrón üvegbe töltjük, néhány percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.