Sárgabarack lekvár

Hozzávalók:

(a fotón látható mennyiség lesz belőle)

  • 2600 g sárgabarack (magozott gyümölcs súlya)
  • 600 g cukor
  • 3 tasak 3:1 dzsemfix szuper
  • egy tk. citromsav

Elkészítés:

Az alaposan megmosott, kimagozott sárgabarackot citromsavas vízbe tesszük (így nem barnul meg), megtisztítjuk az esetleges hibás részektől. (Érett, de nem túlérett gyümölcsöt használjunk!)

Nagy főzőedénybe tesszük a gyümölcsöt, hozzáadjuk a cukrot, befőzőcukrot, majd erős lángon felforraljuk. Ha szükséges, lehabozzuk. 

(Amikor a gyümölcs kissé összeesett, botmixerrel össze is turmixolhatjuk, hogy egynemű legyen. Aki viszont szereti a gyümölcsdarabokat benne, az hagyja ki ezt a fázist.) 

Erős lángon, folyamatos keverés mellett még kb. 10 percig forraljuk, majd forrón az előkészített, fertőtlenített üvegekbe töltjük. Fejtetőre állítjuk, és így hagyjuk kihűlni. (Dzsemfix szuper használatával még dunsztolnunk sem kell.)

(Menet közben végezzünk próbát, hogy kellően dermed-e a lekvár – mindenki másképp szereti. Tegyük egy kis kanállal egy tányérra, ha nem elég szilárd, akkor főzzük tovább, de folyamatosan keverjük, hogy ne égjen le.)

Inkább mindig kisebb mennyiséget főzzünk be, mert így gyorsabban elkészül a lekvár.