Pitypang szirup

Hozzávalók:

  • 60 dkg pitypang virág
  • 1,5 kg cukor
  • 2 citrom

Elkészítés:

Nem szükséges leszedegetni a virágszirmokat, a virág fejét hagyhatjuk egészben is. A begyűjtés követően a virágot terítsük szét az asztalon egy kis időre, hogy az apró rovarok távozzanak belőle. A virágokat ne mossuk meg, hogy megmaradjon az értékes virágpora!

A virágokat edénybe tesszük, hozzáadjuk a felkarikázott citromot és annyi hideg vízzel öntjük fel, ami ellepi. 15 percig főzzük. Vigyázzunk, hogy erős lángon ne forraljuk.

Nagyon finom szűrőn leszűrjük, újból edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és szépen, lassan, nem túl nagy lángon besűrítjük: szirupot főzünk belőle. Még melegen sterilizált üvegekbe töltjük, fém fedővel lezárjuk és száraz dunsztban lassan hagyjuk kihűlni.

Felhasználása a mézhez hasonló: tehetjük teába, kávéba, felhasználhatjuk desszertek (krémek, pohárkrémek, fagylalt) vagy gyümölcsleves ízesítésére, tehetjük kalácsra, pirítósra, stb.

Nagyjából egy évig eltartható.

A receptben megadott hozzávalók a fotón látható, fekete fedelű két üveghez elegendő mennyiségek.

Gyógyhatásairól itt olvashatsz bővebben: kamra / gyógynövények.