- 60 dkg pitypang virág
- 1,5 kg cukor
- 2 citrom
Elkészítés:
Nem szükséges leszedegetni a virágszirmokat, a virág fejét hagyhatjuk egészben is. A begyűjtés követően a virágot terítsük szét az asztalon egy kis időre, hogy az apró rovarok távozzanak belőle. A virágokat ne mossuk meg, hogy megmaradjon az értékes virágpora!
A virágokat edénybe tesszük, hozzáadjuk a felkarikázott citromot és annyi hideg vízzel öntjük fel, ami ellepi. 15 percig főzzük. Vigyázzunk, hogy erős lángon ne forraljuk.
Nagyon finom szűrőn leszűrjük, újból edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és szépen, lassan, nem túl nagy lángon besűrítjük: szirupot főzünk belőle. Még melegen sterilizált üvegekbe töltjük, fém fedővel lezárjuk és száraz dunsztban lassan hagyjuk kihűlni.
Felhasználása a mézhez hasonló: tehetjük teába, kávéba, felhasználhatjuk desszertek (krémek, pohárkrémek, fagylalt) vagy gyümölcsleves ízesítésére, tehetjük kalácsra, pirítósra, stb.
Nagyjából egy évig eltartható.
A receptben megadott hozzávalók a fotón látható, fekete fedelű két üveghez elegendő mennyiségek.
Gyógyhatásairól itt olvashatsz bővebben: kamra / gyógynövények.