Paradicsomlé

Hozzávalók:

  • 5 kg érett, zamatos paradicsom
  • 1 tasak Haas Quittin paradicsomlé tartósító

Elkészítés:

A paradicsomokat alaposan megmossuk, a zöld és esetleg hibás részeket kivágjuk. A paradicsomot felkockázzuk, edénybe tesszük. Öntünk rá egy kevés vizet (1-1,5 dl) és addig főzzük (kb. 10-15 perc), amíg a paradicsom kissé összeesik.

Turmixgépbe töltjük és alaposan átturmixoljuk. (Egyszerűbb és sokkal gyorsabb, mint passzírozni és így semmit nem kell kidobni!) Visszaöntjük a levet egy nagy fazékba, majd addig forraljuk (kb. 10 perc), amíg kellő sűrűségű nem lesz. A keletkezett habot szedjük le.

Pohárba teszünk egy kevés paradicsomlét, alaposan összekeverjük a tartósítóval. 

Az edényt levesszük a tűzről és belekeverjük a tartósítószeres lét. Alaposan fertőtlenített üvegekbe peremig töltjük, lezárjuk. Dunsztolást nem igényel. 

(5 kg teljesen ép, hibátlan paradicsomból 9×0,5 liter levet kaptam.)